avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Care sunt conditiile si demersurile pentru a deveni ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Care sunt conditiile si demersurile pentru a deveni coasigurat CAS?

Buna ziua. Am o mare nelamurire cu casa de asigurari de sanatate si am incercat sa ma informez prin telefon dar nici ei nu stiu exact... Problema sta in felul urmator. Eu si sotia ne-am intors din Anglia in Noiembrie 2008, unde am stat 6 ani (de cand am terminat liceul).Eu nu am lucrat nici o zi in Romania. M-am angajat in Ianuarie 2009. Acum imi sunt platite taxele inclusiv CAS. Dar problema e ca sotia a nascut in februarie si nu poate lucra caci sta cu copilul si rezulta ca nu plateste contributia CAS. Copilul e asigurat pana la 18 ani dar sotia poate deveni coasigurat ? Cei de la munca spun ca nu se poate (si sincer am observat ca imi ascund ceva fiindca tot ocolesc raspunsul):" ca trebuie sa platim pe ultimii 5 ani, cu penalizarile de rigoare, ba pe 6 luni...etc" si pana la urma nimeni "nu stie nimic". Am auzit ceva ca ei ar trebui sa o inregistreze in dosar cum ca e dependent de mine si ca firma ar trebui sa imi mai dea ceva bani in plus... si sincer eu cred ca de asta ma tot ocolesc. Rugamintea mea este daca ati putea sa imi dati ceva informatii exacte (chiar si citate din lege) cu care sa ma prezint la secretariat sa "ii informez" si pe dumnealor demersurile legale. Si daca se poate si o lista cu toate actele necesare pentru a deveni coasigurat. Va multumesc anticipat si va ramn profund recunoscator.
Cel mai recent răspuns: iojamaria , utilizator 21:05, 2 Iulie 2009
Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006
ART. 213 (1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
...................................
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare; sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Ordinul MS Nr. 617 din 13 august 2007 ART. 27
(1) Persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat.

Codul fiscal
Art. 56. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 2.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 3.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 4.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 5.500.000 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 6.500.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.
(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar.
(4) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.
(5) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.
(6) Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
............................. Nota: sumele sunt in lei vechi.

Tot ce trebuie sa faceti este sa va adresati unitatii unde lucrati, pentru a solicita acordarea deducerii de la impozitare pentru persoanele aflate in intretinerea d-voastra ( sotia, copilul) si includerea sotiei pe lista de coasigurati ce se depune lunar la CASS. Bineinteles , cu toate documentele justificative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deduceri personale enco enco Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Luare persoana in intretinere pentru deducere la salariu nicoleta-luiza nicoleta-luiza Am o angajata a carei mama locuieste la tara si ar vrea sa fie trecuta la ea in intretinere pentru deducere la salariu. Mama doamnei are pamant la tara in ... (vezi toată discuția)
Deducere personala la impozitul pe salarii gelian_andubog gelian_andubog Cine poate sa-mi raspunda care este venitul maxim realizat de o persoana pentru a putea fi introdusa la deducere de impozit la o alta persoana? (vezi toată discuția)