avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Perimare dosar executare silita si ulterior presciptie
Discuție deschisă în Executare silită

Perimare dosar executare silita si ulterior presciptie

Buna ziua,

Va rog sa ajutati cu o parere in urmatoarea speta:
- in cursul lunii ianuarie 2012 mi-a fost declarata scadenta anticipata a unui credit si dosarul a fost dat la executor judecatoresc
- in iunie 2012 a fost admisa de catre instanta executarea silita
- in iulie 2012 am primit somatie de plata de la executor
- in noiembrie 2013 a fost incheiat un proces verbal de cheltuieli suplimentare de executare silita
- in octombrie 2014 a fost transmisa angajatorului adresa de infiintare poprire (aceasta mi-a fost comunicata si mie)

Avand in vedere ca in aceasta perioada am fost salariat si nu mi s-a poprit salariul(decat acum) si am si bunuri mobile care nu au fost executate/sechestrate, intentionez sa depun o contestatie la executare pe motiv de perimare a dosarului de executare silita si nu sunt sigur de urmatoarele aspecte:
1. taxa de timbru este de 20 lei (conform OUG 80/2013, art. 9, lit d) ??? Mai trebuie platita alta taxa?
2. in cazul in care solicit suspendarea executarii pana la solutionarea cererii, termenul de prescriptie a datoriei se va prelungi cu perioada suspendarii?
3. daca nu solicit suspendarea executarii silite si poprirea va opera, executorul este obligat sa imi inapoieze sumele poprite avand in vedere ca prin constatarea perimarii se vor anula toate actele de executare intocmite in dosar?? (bineinteles in cazul in care se va admite cererea de perimare)

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: AlinVI , utilizator 21:16, 26 Februarie 2016
Cu perimarea nu castigati decat putin timp, 1-2 luni. Dupa care procedura se reia, plus ca de data aceasta executorul va fi cu ochii pe dvs. Sigur la perimare ati vrut sa va referiti ? Sau la prescriptie ?
1. Accesand link-ul [ link extern ] .
2. Suspendarea executarii poate fi dispusa de instanta pentru motive temeinice, si contra achitarii unei cautiuni (10 %).
2 si 3 . Care prescriptie ? Daca in ianuarie 2012 a fost declarata scadenta anticipata a creditului s-ar fi putut vorbi despre o eventuala prescriptie in ianuarie 2015, daca in acest interval nu primeati nimic de la banca, executor, etc. Dar asa ...
P.S: Pe site-ul indicat in raspunsul precedent nivelul taxelor de timbru nu este actualizat, rog vizualizare www.avocatnet.ro/content/art... .
Mai precis, prevederile art 10 (si eventual art. 3) :
Art. 10. - (1) In materia executarii silite, urmatoarele cereri se taxeaza astfel: a) cereri pentru incuviintarea executarii silite, pentru fiecare titlu executoriu - 20 lei;
b) cereri de suspendare a executarii silite, inclusiv a executarii provizorii - 50 lei.
(2) In cazul contestatiei la executarea silita, taxa se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit, cand acest debit este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite. Taxa aferenta acestei contestatii nu poate depasi suma de 1.000 lei, indiferent de valoarea contestata. In cazul in care obiectul executarii silite nu este evaluabil in bani, contestatia la executare se taxeaza cu 100 lei.
(3) In cazul in care prin contestatia la executare silita se invoca, in conditiile art. 712 alin. (2) din Codul de procedura civila, si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului, taxa de timbru se stabileste potrivit art. 3 alin. (1).

(4) Cererile de intoarcere a executarii silite se taxeaza, in toate cazurile, cu 50 lei, daca valoarea cererii nu depaseste 5.000 lei, si cu 300 lei, pentru cererile a caror valoare depaseste 5.000 lei.
Salutare tuturor,
Revin dupa aproape 1 an si jumatate de la data cand am scris prima data si am cerut ceva sfaturi de la cei care poate s-au lovit de astfel de experiente neplacute care in zilele noastre sunt din ce in ce mai intalnite.
Pentru cei care sunt curiosi cum au decurs lucrurile, iata ce s-a intamplat:
- am consultat un avocat (de fapt este o avocata :) ), care mi-a spus ca ar fi ceva sanse de castig si mi-a trasat directia pe care ar trebui sa o urmez;
- am depus la Judecatorie contestatie la executare si am invocat exceptia perimarii dosarului (termenul de prescriptie nu era inca implinit). Cererea mea a fost admisa si tot dosarul de executare anulat. Un alt efect al constatarii perimarii a fost ca prescriptia nu a fost intrerupta de nici un act de executare si astfel, termenul de prescriptie a curs.
- binenteles ca banca a solicitat o noua executare silita, insa intre timp termenul de prescriptie de 3 ani s-a implinit, iar eu am inaintat o noua contestatie prin care am invocat exceptia prescriptiei dreptului de a solicita executarea, cerere care a fost admisa.
Si din nou s-a dispus anularea tuturor actelor de executare, de data aceasta definitiv, iar acum banca nu ma mai poate sili sa le achit creditul.
Poate ca am avut noroc, insa asa cum spunea Vergiliu: Audaces, fortuna juvat - Soarta ii favorizeaza pe cei indrazneti.

Iar acum sfatul meu pentru toata lumea este sa nu va lasati invinsi dinainte de a purta batalia.

Succes tuturor!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este taxa judiciara de timbru pentru o contestatie la executare? mariusstoican mariusstoican Buna seara, Imi puteti spune cat este taxa judiciara de timbru pentru o contestatie la executare impotriva unui titlu executoriu de 2000 lei? Motivul ... (vezi toată discuția)
Taxa la contestare de executare silita alexandru17 alexandru17 Buna ziua , stie cineva cat ar costa sa faci o contestatie la executarea silita a unui contract de nevoi personale cu ipoteca? Si daca are rost sa se faca o ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor!-taxe de timbru Gadigav Gadigav Dacă fac contestație la executare trebuie să plătesc vreo taxa? Și dacă da unde și cât? Mulțumesc (vezi toată discuția)