Buna ziua,
Doresc sa stiu daca trebuie sa platesc sanatatea din urma. Mentionez ca nu am mai lucrat in romania din 2010. In tot acest timp am fost cu contract de munca in State. Am auzit ca daca nu esti cu plata la sanatate la zi, finantele iti pot bloca conturile. Trebuie mers la finante si platit din urma, pentru toti acesti ani? Este obligatoriu prin lege?
Va multumesc. O zi buna
Daca contractul de munca din SUA nu figureaza la ANAF ,si daca la acelasi ANAF nu figurati cu venituri impozabile realizate pe teritoriul RO pentru perioada in discutie , atunci va trebui sa platiti 6 luni pana la 30 iulie 2012 la CNAS raportat la baza de calcul minima lunara ,respectiv 5.5% din salariul minim brut x 6 cf. art.259 al.7 lit.a.din Legea 95/2006.
In schimb de la 1 iulie 2012 aveti obligatia de plata lunar cf.art.296^32 al.1-3 Cod Fiscal catre ANAF agentia teritoriala la care santeti arondat ca domiciliul fiscal ,baza de calcul fiind tot salariul minim brut.
Oricum pana la blocarea conturilor mai trebuie parcurse niste proceduri.
Se vor stabili si obligatii accesorii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.