avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata ore suplimentare

Sunt o viitoare mamica , si in aproximativ doua saptamanai urmeaza sa-mi incep concediul de maternitate ;ma intreb ( cu oarecare speranta :)) daca as putea solicita angajatorului sa-mi plateasca orele suplimentare cumulate de-a lungul anului 2008 + 2009 , respectiv 180 h . Practic programul de lucru in firma , care era specificat si in contract este de 8 h / zi ( luni - vineri ), insa specificul muncii prestate ne obliga sa efectuam ture si in ziua de sambata, prin rotatie . In acest sens , la angajare ni s-a dat o notificare pe care a trebuit sa o semnam , cum ca suntem de acord sa efectuam ore suplimenbtare in zilele de sambata , acestea urmand a fi compensate cu ore libere platite sau cu plata lor efectiva , daca prima varianta nu e posibila .
Cum ma sfatuiti ?...recunosc ca mi-ar prinde bine acesti banuti , chiar daca orele din cate inteleg , se platesc cu doar 75 %.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 08:33, 29 Mai 2009
Inteleg ca ati lucrat niste sambete dar acele ore v-au fost platite ca orice zi lucratoare.

Fiind ore suplimentare ar fi trebuit sa se plateasca cu un spor de 100% conform Contractului colectiv la nivel national, aplicabil oricarui angajator din tara (daca nu vi s-a acordat liber pentru ele)
Puteti solicita plata sporului respectiv pe o perioda de 3 ani retroactiv.

daca nu vi se aproba, puteti sesiza ITM (daca ati fost pontata si platita fara spor in zilele de sambata, atasati la sesizare si copii de pe fluturasi de salariu daca aveti.
Orele efectuate sambata se platesc dublu,nu este o regula dar in niciun caz 75%!!!Daca nu au fost pontate atunci ati muncit in interesul patronului.Normal si legal trebuia sa va plateasca max 48 ore/luna suplimentare iar restul compensate cu zile libere.Se poate solicita plata lor retroactiv daca apar in fisa de pontaj!!!
lupalb13 a scris:

.Normal si legal trebuia sa va plateasca max 48 ore/luna suplimentare iar restul compensate cu zile libere.

Lucrurile stau un pic mai altfel, adica:
maximul de ore suplimentare este 8 ore pe saptamana (deci am putea spune ca maxim pe luna 32 sau 40 de ore functie de luna)
Codul muncii spune ca aceste ore suplimentare se platesc cu sporul respectiv doar daca nu s-a acordat liber in 30 de zile de la efectuiarea lor., prima regula fiind sa se acorde timp liber corespunzator.
orele suplimentare trebuie sa se plateasca cu un spor de 100% conform Contractului colectiv la nivel national, aplicabil oricarui angajator din tara (daca nu vi s-a acordat liber pentru ele)
Puteti solicita plata sporului respectiv pe o perioda de 3 ani retroactiv.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)
Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale - mai multe probleme smeagull smeagull Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme: 1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de ... (vezi toată discuția)