smeagull a scris:
Buna ziua,
am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme:
1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de sarbatoare legala (rusalii, in speta), cum trebuie sa procedeze? Din cate stiu eu, se emite o decizie conducere, in care se specifica in ce alta zi se va acorda liber, in compensare. Se notifica aceasta decizie la ITM?
- mentionez ca motivele pentru care se va lucra sunt strict comerciale, unitatea nu este de alimentatie publica, spital, sau industriala cu "foc continuu".
Daca nu notifc ITM, cum ma apar in cazul unui control inopinant?
2. In cazul sarbatorilor crestine (Pasti, Rusalii) , cum poate angajatorul sa stie/afle daca un salariat este ortodox sau catolic (pentru a putea sti cand este liber)? Poate ati intalnit si rezolvat practic aceasta problema...
3. Va rog sa imi confirmati daca am inteles bine: in cazul in care se impune a se lucra suplimentar, orele / zilele lucrate suplimentar se compenseaza prin ore / zile libere platite acordate in urmatoarele 30 zile. Liberele se acorda in cuantum egal cu timpul lucrat, nu dublu, corect?
ex. pentru lucru in ziua de 1 mai, se va acorda 1 zi libera in compensare, nu doua. Doar plata orelor, daca nu s-a putut acorda / lua liber, se face la dublu.
Va multumesc.
In cazul in care se impune ore suplimentare , acestea se compenseaza fie prin zile libere , fie prin plata.Este corect si legal ca liberul sa se acorde in cuantumul egal cu timpul lucrat.Nu se ofera mai mult decat s-a lucrat