avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale - mai multe probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale - mai multe probleme

Buna ziua,

am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme:

1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de sarbatoare legala (rusalii, in speta), cum trebuie sa procedeze? Din cate stiu eu, se emite o decizie conducere, in care se specifica in ce alta zi se va acorda liber, in compensare. Se notifica aceasta decizie la ITM?
- mentionez ca motivele pentru care se va lucra sunt strict comerciale, unitatea nu este de alimentatie publica, spital, sau industriala cu "foc continuu".
Daca nu notifc ITM, cum ma apar in cazul unui control inopinant?

2. In cazul sarbatorilor crestine (Pasti, Rusalii) , cum poate angajatorul sa stie/afle daca un salariat este ortodox sau catolic (pentru a putea sti cand este liber)? Poate ati intalnit si rezolvat practic aceasta problema...

3. Va rog sa imi confirmati daca am inteles bine: in cazul in care se impune a se lucra suplimentar, orele / zilele lucrate suplimentar se compenseaza prin ore / zile libere platite acordate in urmatoarele 30 zile. Liberele se acorda in cuantum egal cu timpul lucrat, nu dublu, corect?
ex. pentru lucru in ziua de 1 mai, se va acorda 1 zi libera in compensare, nu doua. Doar plata orelor, daca nu s-a putut acorda / lua liber, se face la dublu.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marshall45 , utilizator 09:21, 7 Decembrie 2010
Buna ziua. Acum ceva timp, am avut un control de la ITM, la care mi s-a reprosat faptul ca nu am dat liber pentru sambetele lucrate. Noi lucram sambata 4 ore si dupa ei ar fi trebuit sa le dau la 2 sambete lucrate, 1 zi libera. Au spus ca la repausul saptamanal nu este valabila prevederea de la sarbatorile legale cu sporul pentru neacordare de zile libere. M-am uitat in Codul muncii, si asa e, la repausul saptamanal nu este trecuta posibilitatea de a se compensa cu bani. Dvs ce parere aveti, daca nu au dreptate, cum ar fi trebuit sa-i combat.Multumesc anticipat.

Va multumesc pentru explicatii, au fost foarte utile
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
adagalos, utilizator
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat intr-o problema. Pe data de 01.12.2010, la unul din punctele de lucru - vanzare cu amanuntul imbracaminte si articole de uz casnic - am avut un control de la ITM si am fost sanctionati cu amenda de 5.000 lei pentru nerespectarea art. 134 si 137 Codul Muncii, pentru ca se lucra intr-o zi de sarbatoare legala, desi am prezentat inspectorilor Decizia administratorului si acordurile scrise ale salariatilor de a lucra, urmand sa se acorde zi libera in urmatoarele 30 zile. Intrebare: contestarea in instanta a sanctiunii are sorti de izbanda? Care ar putea fi motivatia in contestatie? Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile sarbatoare  lazarovici alina lazarovici alina am o problema , daca ma poate cineva ajuta in data de 8 iunie s-a lucrat 8 ore, unele persoane vor sa-si ia recuperare unele sa le platim dublu. Problema este ... (vezi toată discuția)
Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)