avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale - mai multe probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale - mai multe probleme

Buna ziua,

am nevoie de ajutorul dvs. in urmatoarele probleme:

1. In cazul in care angajatorul are nevoie ca o parte din angajati se lucreze in zilele de sarbatoare legala (rusalii, in speta), cum trebuie sa procedeze? Din cate stiu eu, se emite o decizie conducere, in care se specifica in ce alta zi se va acorda liber, in compensare. Se notifica aceasta decizie la ITM?
- mentionez ca motivele pentru care se va lucra sunt strict comerciale, unitatea nu este de alimentatie publica, spital, sau industriala cu "foc continuu".
Daca nu notifc ITM, cum ma apar in cazul unui control inopinant?

2. In cazul sarbatorilor crestine (Pasti, Rusalii) , cum poate angajatorul sa stie/afle daca un salariat este ortodox sau catolic (pentru a putea sti cand este liber)? Poate ati intalnit si rezolvat practic aceasta problema...

3. Va rog sa imi confirmati daca am inteles bine: in cazul in care se impune a se lucra suplimentar, orele / zilele lucrate suplimentar se compenseaza prin ore / zile libere platite acordate in urmatoarele 30 zile. Liberele se acorda in cuantum egal cu timpul lucrat, nu dublu, corect?
ex. pentru lucru in ziua de 1 mai, se va acorda 1 zi libera in compensare, nu doua. Doar plata orelor, daca nu s-a putut acorda / lua liber, se face la dublu.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marshall45 , utilizator 09:21, 7 Decembrie 2010
Aceeasi zi?
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
erosca13@yahoo.com, utilizator
1. Mai cititi inca o data raspunsurile date de la inceputul topicului. va redau raspunsurile inca o data:
Din Codul muncii:
Art. 119. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

2. Ore libere platite = ii platesc normal orele si ii dau si liber.
Adica, pentru o zi lucrata duminica sunt doua posibilitati:
- ii platesc normal ziua si ii dau si liber, sa zicem, luni;
- ii platesc dublu ziua si nu ii mai dau liber.

3. Daca in luna mai ati lucrat 2 sambete si 2 duminici ori vi se platesc normal si mai luati liber 4 zile ori vi se platesc dublu si nu mai luati liber nici o zi.
Scuze.
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2009
erosca13@yahoo.com, utilizator
Pentru zilele de sambata si duminica lucrate si compensate cu liber , veti beneficia de spor la salar .Legiuitorul nu prevede o limita minima sau maxima , astfel incat acest sp se negociaza intre salariati prin reprezentant si angajator. noi il numim spor de deranj , practic salariatul beneficiaza de acest spor deoarece isi " sacrifica " zilele libere in mod legal , dar beneficiaza de alte libere in cursul saptamanii .
deci , recapituland , daca se lucreaza in aceste zile si se compenseaza cu liber conf celor mai sus mentionate , de spor tot trebuie sa beneficiati . :D

andreea
cred ca cel mai edificator este urmatorul exempl pt luna mai
1. in data de 1 se lucreaza 8 ore si nu se da liber in alta zi, iar restul zilelor de luni pana vineri se lucreaza 8 ore
angajatul va avea pe fluturas: 20 de zile lucrate, 168 ore normale, 8 ore suplimentare si 8 ore cu spor de sarbatoare (100%)
2. in data de 1 se lucreaza 8 ore si se da liber in alta zi, iar restul zilelor de luni pana vineri se lucreaza 8 ore
angajatul va avea pe fluturas: 20 de zile lucrate, 160 ore normale, 0 ore suplimentare si 8 ore cu spor de sarbatoare (100%)
3. in cazul in care se de ex in prima sapt se aduna 8 ore suplimentare (de luni pana vineri) acestea se pot plati sau compensa astfel:
a. se platesc atunci angajatul va avea pe fluturas: 20 de zile lucrate, 168 ore normale si 8 ore suplimentare
b. se acorda o zi libera in cursul lunii atunci angajatul va avea pe fluturas: 20 de zile lucrate, 160 ore normale
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
mihai_u, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile sarbatoare  lazarovici alina lazarovici alina am o problema , daca ma poate cineva ajuta in data de 8 iunie s-a lucrat 8 ore, unele persoane vor sa-si ia recuperare unele sa le platim dublu. Problema este ... (vezi toată discuția)
Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)