Depinde de instanță și de cum au fost obținute înregistrările. Noul Cod de procedură civilă prevede mijloacele materiale de probă în care intră și înregistrările audio. Însă instanțele se feresc în continuare să le asculte și solicită transcrierile. Unul dintre motive este faptul că înregistrările se fac cu aparate neomologate, putând fi cu ușurință trunchiate, editate, modificate sau chiar create pe baza unei mostre audio. Eu am solicitat o astfel de probă și mi-a fost respinsă.
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este acela că dacă ați înregistrat o conversație telefonică direct din telefon poate intra la categoria interceptărilor și fără mandat va fi respinsă, chiar dacă telefonul este al dvs. Pentru astfel de situații este bine să aveți un reportofon, să porniți difuzorul și să înregistrați cu reportofonul. În felul acesta este considerată înregistrare ambientală.
În materie penală, astfel de probe sunt mai ușor admise de instanță atunci când surprind încălcarea legii penale.
Proba in proces
andreiutza_l
Buna ziua, am o intrebare ...cumva in instanta este acceptata ca proba intr-un proces si o inregistrare audio? Trec printr-o situatie in care cineva vrea sa-mi ... (vezi toată discuția)