avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pontaj angajat cu mandat de aducere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pontaj angajat cu mandat de aducere

Buna ziua,
Am un angajat care a lipsit de la lucru doua zile si mi-a adus o copie dupa un mandat de aducere pe numele sau. Intrebarea mea este cum il pontez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: minnie84 , utilizator 22:30, 29 Octombrie 2014
minnie84 a scris:

Buna ziua,
Am un angajat care a lipsit de la lucru doua zile si mi-a adus o copie dupa un mandat de aducere pe numele sau. Intrebarea mea este cum il pontez?
Multumesc

Consider ca ar trebui sa il treceti absent, dar motivat.
Ok, dar absenta motivata se plateste de catre angajator sau nu? Din cate am inteles ar intra la "obligatii cetatenesti"...
Este "pe muchie" intre libera platita si invoire cu abligatia sa recupereze...

1. Nu exista nici o lege la nivel national care sa prevada cum se ponteaza astfel de situatii, si nici daca aveti obligatia sa ii dati liber
2. Mai demult, chiar unele contracte colective la nivel de ramura aveau prevazute in mod confuz ambele varinate (liber platit si invoire). Verificati daca in unitatea dvs. aveti ceva reguli si daca aveti CCM de sector / ramura in vigoare, si ce prevede acesta.
3. In cateva unitati pe care le stiu s-a facut in reg. intern distictia intre citat ca martor si citat ca parte in proces / audieri. Martorii primesc liber plati pentrud deplasarea in alte localitati si invoire cu recuperare pentru aceeasi localitate (pe principiul ca nu e vina lor ca au asistat la ceva ce trebuie clarificat in justitie). Cei care sunt parte in prces primesc invoire cu recuperare (nu e corect fata de angajator sa suporte costurile pe care le au partile in proces). In price caz, principiul a fost sa aiba dreptul sa se prezinte la proces / audieri.
Daca a fost citat cu mandat de aducere , atunci nu are cum sa fie pontat motivat . Trebuia sa anunte in prealabil angajatorul despre acest lucru.
minnie84 a scris:

Ok, dar absenta motivata se plateste de catre angajator sau nu? Din cate am inteles ar intra la "obligatii cetatenesti"...

Daca este martor este obligatoriu sa il platiti.

Alte discuții în legătură

Invoirea salariatului in cazul citarii sale la tribunal martinsara35 martinsara35 in cazul citarii la tribunal a salariatului,angajatorul poate refuza invoirea acestuia trecandu-l absent nemotivat????????? (vezi toată discuția)
Mare dilema: citat la politie; cum motivez absenta la locul de munca? ContSters147225 ContSters147225 Chiar nu poate nimeni din atatea capete luminate de aici,avocati, juristi, consultanti juridici,etc - sa-mi nraspunda la o intrebare atat de simpla ? In ... (vezi toată discuția)
Martor fara voia mea miskom miskom Am fost chemat in instanta de catre un fost coleg pt a depune marturie intr un proces cu scoatere de bani din banca pentru alt persoana acum vreo 10 ani, mam ... (vezi toată discuția)