avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evictiune pentru faptele unui tert
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evictiune pentru faptele unui tert

Am in fata o situatie cam incurcata, dupa parerea mea, si nu-i gasesc raspuns... poate ma ajutati dvs, dragi colegi de forum.
Sa incepem cu inceputul: in 2001, A si B (fara copii) ii vand lui C un apartament prin contract de v-c cu clauza de intretinere. A decedeaza in 2002 si B decedeaza in 2004; inainte de deces, B obtine un certificat de unic mostenitor de pe urma lui A. In iulie 2006, C isi intabuleaza dreptul de proprietate si vinde apartamentul lui D, al carui drept de proprietate este si el intabulat in cartea funciara.
In august 2006, dupa vanzare si intabulari, apare X, var de gradul IV al lui B (unul dintre vanzatorii intiali), care il da in judecata pe C pentru anularea CVC din 2001 si restituirea apartamentului. De asemenea, X obtine un certificat de calitate de mostenitor de pe urma lui B in decembrie 2006.
In 2009, X obtine anularea CVC din 2001, prin care C dobandise aparatamentul de la A si B (sentinta definitiva si irevocabila), pentru lipsa de consimtamant.
In 2011, se anuleaza prin instanta si CVC dintre C si D (actul din iulie 2006) - in cadrul unui proces penal avand ca parat pe notarul care a facut actul din 2001, fara citarea lui C sau D - anulare de acte subsecvente.
In 2013 varul X obtine un certificat de mostenitor in regula, in care este trecut si aparatamentul cnf sentintei civile din 2009 si isi intabuleaza dreptul de proprietate.
In 2014, X introduce o actiune in evacuare a lui D (cel care cumparase apartamentul in 2006).
Tot in 2014, D il actioneaza in instanta pe C (vanzatorul din 2006) pentru garantia contra evictiunii tertilor si ii cere restituirea pretului, daune interese si imbunatatiri aduse apartamentului. Prin actiunea introdusa, D spune ca a cunoscut inca din 2009 ca actul de proprietate din 2001 al lui C (cel care-i vanduse apartamentul) a fost anulat.
Acum... ce face C? Este dator pentru evictiunea fata de terti, dat fiind ca la data cand a vandut el apartamentul (iulie 2006) nu era nici o problema, toate judecatile aparand ulterior?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:46, 30 Octombrie 2014
Mie nu imi este clar de ce nu s-a facut in 2001 transcrierea actului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.....
Kyandra a scris:

in 2001, A si B (fara copii) ii vand lui C un apartament prin contract de v-c cu clauza de intretinere.
In august 2006, dupa vanzare si intabulari, apare X, var de gradul IV al lui B (unul dintre vanzatorii intiali), care il da in judecata pe C pentru anularea CVC din 2001 si restituirea apartamentului. De asemenea, X obtine un certificat de calitate de mostenitor de pe urma lui B in decembrie 2006.
In 2009, X obtine anularea CVC din 2001, prin care C dobandise aparatamentul de la A si B (sentinta definitiva si irevocabila), pentru lipsa de consimtamant.





clauza de intretinere , se subintelege de la sine , ca s-a anulat .cetateanul X , de unde a aparut ?
cetateanul X , ce consimtamant sa dea , daca nu era aparut la vremea respectiva , deasemeni , cine l-a instiintat ca el ar fi unicul mostenitor .
care este ordinea ierarhica in cazul mostenirilor...necontand gradul de rudenie ?
eu cred ca undeva scapa ceva din toata povestea .
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
ContSters324606, utilizator
Eu zic ca C este dator pentru evictiunea fata de terti, indiferent ca la data la care a vandut apartamentul procesele nu existau. Notiunea de "garantie pentru evictiune" este independenta de cea a "culpei", in ceea ce priveste pe vanzator. Lipsa culpei nu exonereaza pe vanzator de plata garantiei pentru evictiune.
Vanzatorii din 2001 nu aveau copii, frati sau alti mostenitori. In august 2006 apare X in calitate de var cu B (clasa IV-a de mostenitori legali) si obtine certificat de calitate de mostenitor si incep procesele, dupa ce in iulie 2006 apartamentul dobandit in 2001 de C este vandut mai departe. Eu cred ca C si-a intabulat dreptul abia in 2006 pentru ca vroia sa vanda si nu o putea face fara cadastru, ca altfel, cati proprietari fara cadastru sunt si in ziua de azi... Din pacate asa-i romanul, delasator.
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2014
Kyandra, moderator
@LucianCojocar: intreb pentru ca am citit undeva ca pentru a interveni garantia pentru evictiune pentru fapta unui tert, cauza tulburarii trebuie sa fie anterioara datei de incheiere a contractului de vanzare-cumparare, ori aici nu este: cauza (respectiv certificatul de calitate de mostenitor al lui X si procesele demarate de acesta) au aparut ulterior incheierii CVC din 2006.

Alte discuții în legătură

Care lege este aplicabila Kyandra Kyandra In cazul unui contract de vanzare-cumparare intre A si B a unui apartament incheiat in 2006 si anulat de instanta penala in 12 octombrie 2011, actiunea privind ... (vezi toată discuția)
Evictiunea in noul cod civil casp casp Care sunt modificarile care au intervenit in legatura cu evictiunea ( toatala, partiala, de fapt, de drept) odata cu adoptarea Noului Cod Civil? :) Multumesc! (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare pe baza unui certificat de mostenitor fals loreschimbeschi loreschimbeschi Buna ziua , in data de 05.07.2011 eu si sotul am cumparat o casa de la o batrana , casa fiind a fiului decedat.In 2009 fiul a decedat , batrana facand ... (vezi toată discuția)