avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Camere de supraveghere la casierie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Camere de supraveghere la casierie

Buna ziua, sunt cenzor la CAR Pensionarilor,si ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea problema:
- Anul acesta asociatia s-a mutat intr-un sediu nou si aici o firma autorizata a montat camere de supravaghere video, pe hol, la intrare si in casierie, dupa doua luni de la mutarea in noul sediu doua dintre cele trei angajate de la casierie si-au lipit camerele motivand ca le-am invadat intimitatea.Am intrebat firma care a montat camerele si ne-au spus ca sunt legale conform legii 333/2003.As vrea sa stiu daca este corect ce zice firma autorizata , si daca da, cum pot sanctiona cele doua angajate pentru gestul lor.
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters324606 , utilizator 00:57, 30 Octombrie 2014
Buna ziua!
In ceea ce priveste amplasarea de camere de luat vederi, trebuie sa aveti in vedere nu doar prevederile Legii 333/2003 ci si pe cele ale Deciziei ANSPDCP nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video.
De exemplu, analizati daca nu cumva sunt incidente prevederile art 8 din Decizia mentionata.

" Art. 8
(1)Prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video este permisă pentru îndeplinirea unor obligaţii legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, în special a informării prealabile a acestora.
(2)În situaţia în care nu sunt aplicabile prevederile alin. (1), prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video nu se poate efectua decât pe baza consimţământului expres şi liber exprimat al acestora, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate, în special a informării prealabile a acestora.
(3)Nu este permisă prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video în interiorul birourilor unde aceştia îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege sau a avizului Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal."


In conformitate cu prevederile Anexei 1 art 16 alin 3 din Normele din 11 aprilie 2012 de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, exista obligatia legala de a monitoriza casieriile:
"Art. 16
(1)În sălile şi incintele de exploatare a jocurilor de noroc cu achitarea premiilor pe loc, exceptând spaţiile în care funcţionează mai puţin de 3 aparate slot-machine sau cele pentru bingo în sistem TV, precum şi în spaţiile în care se desfăşoară activităţi conexe, care presupun încasarea taxelor de joc, achitarea premiilor sau depozitarea fondurilor de câştiguri, se asigură prezentele cerinţe minimale de securitate.
(2)Prin subsistemul de alarmare la efracţie trebuie să se asigure sesizarea stărilor de pericol la adresa persoanelor şi protejarea spaţiilor cu valori.
(3)Echipamentele de televiziune cu circuit închis trebuie să asigure preluarea de imagini din zonele de casierie, de depozitare a valorilor şi exteriorul intrării în unitate, asigurând stocarea imaginilor pe o perioadă de 20 de zile. Imaginile înregistrate trebuie să aibă calitatea necesară pentru recunoaşterea persoanelor care acced în spaţiul respectiv.
(4)Valorile monetare sau de altă natură se depozitează în seifuri certificate, cu clasă de rezistenţă la efracţie determinată, ancorate conform instrucţiunilor producătorului.
(5)În situaţia în care obiectivele din această gamă nu au pază fizică permanentă, sistemul de alarmare împotriva efracţiei se conectează la un dispecerat de monitorizare a alarmelor şi intervenţie"

In concluzie: amplasarea camerelor este legala atat timp cat nu depaseste scopul si obiectivele mentionate in Legea 333/2003(si, evident, a normelor sale de aplicare).
Pentru siguranta si evitarea unor situatii similare pe viitor, va recomand sa consultati ANSPDCP cu privire la necesitatea obtinerii unui aviz din partea acesteia, in situatia data.

Oricum, apreciez ca, daca angajatele ar fi avut un temei legal pentru a contesta amplasarea camerelor, ar fi trebuit sa sesizeze ANSPDCP si nu sa intervina in vreun fel asupra aparaturii.

Spor si voie buna!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
MihaiPetru, utilizator
angajatele lucreaza in caserie CAR, si considera ca le-a fost invadata intimitatea ?!!
asta-i buna ...dar dansele faceau cumva plaja topless la neon ?
daca aveti toate avizele , licentele si contactul societatii care v-a montat circuitul CCTV si totodata va asigura mentenanta echipamentului , angajatele invadate in intimitate pot fi sanctionate pentru indisciplina sau alt motiv mai ....

LEGEA 333/2003

Art. 20. − (1) Societăţile specializate de pază şi protecţie sunt societăţi comerciale private care se constituie şi funcţionează potrivit legislaţiei comerciale şi prevederilor prezentei legi, având ca obiect de activitate paza obiectivelor, bunurilor sau valorilor, paza transporturilor de bunuri şi valori importante, în condiţii de maximă siguranţă a acestora, precum şi protecţia persoanelor.
(2) Societăţile specializate de pază şi protecţie funcţionează în baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, pentru cel puţin unul dintre obiectele de activitate prevăzute la alin. (4), care poate fi reînnoită la fiecare 3 ani. Retragerea avizului prealabil al Serviciului Român de Informaţii poate constitui temei pentru anularea licenţei de funcţionare.


deci ! cat poate fi vorba de intimitate , si cat poate fi vorba de siguranta valorilor ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere casierie dana.bors dana.bors Buna ziua .Este legal ca intr o casierie de 2/2mp sa se puna camere de supravegere ne fiind nici un lucru de valoare ?(in afara de incasari care sunt ... (vezi toată discuția)
Supravegherea audio si video la birou IRINA86RO IRINA86RO Buna ziua, Am si eu o nelamurire in ce conditii este legala supravegherea audio si video intr-un birou?Precizez ca incasam bani de la agenti iar apoi seful ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)