avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2241 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contabilitate PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contabilitate PFA

Buna ziua! Mi am deschis un _PFA (magazin haine) si as vrea sa stiu ce autorizatii imi trebuie si de unde, ptr a deschide magazinul? Ce contributii, taxe, etc. am de platit si catre cine? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:50, 6 Noiembrie 2014

La infiintare ati depus declaratia 202 cu venitul estimat pentru acest an si va trebui sa platiti impozit pe venit 16% si contributie la sanatate 5,5% calculate la acest venit estimat, dar la sanatate baza de calcul nu mai putin decat valoarea salariului minim pe economie(acum este 900 lei). Apoi anul viitor, dupa ce depuneti declaratia 200 cu situatia realizata in anul precedent, se face regularizarea.
Daca nu aveti in alta parte un alt contract de munca valabil, pentru pfa veti depune in maxim 15 zile de la autorizare si declaratia 600 cu venitul minim lunar asigurat (in acest an este 804 lei) si rezulta o contributie lunara la pensie de 211 lei.
Platile se fac trimestrial pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Aceste cheltuieli sunt deductibile total asa ca pastrati chitantele si treceti-le si in registrul jurnal de incasari si plati.
1. Decl 202 e aceeasi cu decl 220 despre care am citit pe alte forumuri?
2. Cum minim 900 lei pt sanatate caci am vazut pe alte forumuri ca declara 100 lei si nu mai platesc nici contributia la pensii si nici nu mai depun decl 600.
Nu mai inteleg nimic . Ce e obligatoriu si ce nu?
Da, trebuia sa scriu declaratia 220.
Din codul fiscal art. 296^22 Baza de calcul
.....
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii obligatorii pfa claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitate la un PFA nou infiintat si va rog frumos sa-mi spune-ti ce contributii obligatorii trebuie sa plateasca titularul de PFA. ... (vezi toată discuția)
Declaratii anaf, pfa neplatitor tva, impozitare in sistem real johnalexander johnalexander Buna ziua, Tocmai ce am infiintat un PFA, am ridicat actele de la ONRC pe 05.03.2015 iar astazi am fost la ANAF sa ma ia in evidenta. Acolo am depus copie ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pt.pfa carmenbn carmenbn 1.Am o PFA care a obtinut in anul 2012 venituri nete,ca medie de 670 lei pe luna(am impartit 8040 venit net anual realizat la 12 luni).Pt.anul 2012 nu am depus ... (vezi toată discuția)