avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Declaratii ANAF, PFA neplatitor TVA, impozitare in ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Declaratii ANAF, PFA neplatitor TVA, impozitare in sistem real

Buna ziua,
Tocmai ce am infiintat un PFA, am ridicat actele de la ONRC pe 05.03.2015 iar astazi am fost la ANAF sa ma ia in evidenta. Acolo am depus copie C.I., copie dupa toate actele de la ONRC, contract comodat sediu profesional.
Tot astazi am cumparat "Registru jurnal de incasari si plati", l-am numerotat si a fost stampilat de ANAF.

In afara de cele mentionate, am fost nevoit sa completez "Declaratie privind venitul estimate/norma de venit" - 220, iar in urma acesteia, mi s-a dat o "Decizie de impunere" Prin care am efectuat deja prima plata, aceasta avand termen de plata pana la 25.03.2015, urmatoarele termene fiind: 25.06, 25.09, 21.12.2015.

Va rog sa imi spuneti, ce declaratii mai trebuie sa completez/depun anul acesta sau de unde pot afla si care sunt termenele limita pentru acestea. Sunt neplatitor de TVA, impozitare in sistem real, nu am angajati.

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:38, 10 Martie 2015
Daca nu aveti in alta parte un contract de munca valabil, trebuie sa depuneti tot acum, in maxim 15 zile de la infiintarea pfa, si declaratia 600 cu venitul lunar minim asigurat pentru plata contributiei la pensie. In acest an, venitul minim lunar e de 846 lei si rezulta 222 lei de plata lunar. Termenul de plata la contributia la pensie e acelasi ca si la contributia la sanatate si impozitul pe venit.
Si contributia la pensie e deductibila total ca si contributia la sanatate si valoarea platita conform chitantei, se trece in registrul jurnal de incasari si plati.
Daca nu ati optat sa fiti platitor de tva, in acest an nu mai aveti de depus declaratii.
Buna seara,

Multumesc mult pentru raspuns. Sunt obligat sa contribui la pensie? Eu pe "Declaratie privind venitul estimate /norma de venit" - 220, am trecut un venit estimat brut de 2000 lei pe tot restul anului.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
johnalexander, utilizator
Nu are legatura venitul estimat din declaratia 220 cu venitul asigurat din declaratia 600 a carei valoare lunara e stabilita de guvern anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. E obligaroriu in primul an de activitate.
Si o precizare pentru contributia la sanatate care, daca nu mai aveti o alta sursa de venit, trebuie sa fie calculata prin aplicarea procentului de 5,5% la valoarea lunara a salariului minim pe economie, pentru a va considera asigurat. Asa cum ati trecut dumneavoastra acel venit estimat anual, anul urmator va va veni decizie de regularizare si de platite suplimentara a contributiei de sanatate.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
george-neagu, moderator
Sa inteleg ca nu sunt asigurat acum la sanatate? In decizia de impunere care mi-a fost data astazi, aveam de plata 8 lei pana pe 25.03.2015 si am efectuat astazi plata. Sau sunt asigurat dar anul viitor se va face o regularizare? Pot avea probleme in obtinerea adeverintei de asigurat? Referitor la declaratia 600, nu inteleg de ce nu mi-a spus dl-ul de la ANAF despre ea...
Va redau din codul fiscal ART. 296^22 Baza de calcul
.......
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa maryana28 maryana28 Buna ziua! Mi am deschis un _PFA (magazin haine) si as vrea sa stiu ce autorizatii imi trebuie si de unde, ptr a deschide magazinul? Ce contributii, taxe, etc. ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)
Contributii obligatorii pfa claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitate la un PFA nou infiintat si va rog frumos sa-mi spune-ti ce contributii obligatorii trebuie sa plateasca titularul de PFA. ... (vezi toată discuția)