avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua - succesiune dupa 8 ani, drepturi copil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua - succesiune dupa 8 ani, drepturi copil nerecunoscut

Ma numesc Dorin si as dori sa stiu daca exista vreo limita de cerere a succesiunii,a unor potentiali mostenitori .Adica,daca nu a cerut vreo ruda a sotului decedat de 8 ani de zile,succesiunea dupa un imobil,a carui proprietar era decedatul si sotia acestuia,sotia ramasa in viata devine singurul mostenitor?Dupa 8 ani de la deces,au dreptul sa ceara succesiunea?Copilul decedatului,care nu a fost recunoscut de acesta si poarta alt nume si nu pe cel al tatalui decedat,are dreptul la succesiune? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters334938 , utilizator 17:11, 29 Octombrie 2014
1. copilul nerecunoscut nu este considerat copilul defunctului. daca defnctul nu apare in certificatul copilului ca tata, atunci defuntul nu este tatal lui. (rudenia se satbileste in actele de stare civila si se dovedeste cu ele)

2. ar fi interesant ce alte rude de sange au supravietuit defunctului si ce au facut ele raportat la deces / mostenire in cei 8 ani (mai ales in primul de dupa deces). ce va intereseaza pe dvs. este daca rudele de sange posibil mostenitoare au acceptat mostenirea dupa defunt in termenul legal de 1 an de la deces.
ar fi putut fi mostenitori maxim rudele de grad 4: unchii, matusile, verii primari, fratii/surorile bunicilor defunctului.
acceptarea mostenirii ar fi trebuit sa se manifeste expres (declaratie de acceptare la notar) sau tacit (au facut fapte sau acte din care rezulta ca isi asuma indirect averea defunctului si inteleg sa fie mostenitori).

3. daca nu au acceptat mostenirea, va trebui ca sotia sa invoce si sa dovedeasca acest lucru. primul pas este sa ia legatura cu un notar de la ultimul domiciliu al defunctului.
Daca s-ar fi facut vreun demers din partea rudelor defunctului,pentru mostenire,ar fi aflat si sotia defunctului.Au trecut 8 ani de atunci.Va intreb,chiar si dupa 8 ani de zile ar putea cere vreo ruda a defunctului mostenire ?Se urmareste,pentru linistea sotiei defunctului sa nu aiba vreo surpriza in viitor din partea rudelor,sa ramana pe strada acum la batranete.
Daca nu au facut nimic atunci (dar nimicul asta este discutabil si nu se poate verifica pe forum sau numai prin sustinerile dvs.), nu au nici un drept. Incercasem sa va indrum cum sa constatati formal lipsa oricarui drept al evetualelor rude, si cum sa consolidati formal calitatea de unic mostenitor a sotiei supravietuitoare.
Estimativ, rudele (in grad succesibil, daca exista) nu ar avea dreptul sa obtina nimic, Insa nu intotdeauna asta este garantia ca nu ar / vor incerca (sa ceara, care nu este egal cu sa primeasca).
Daca nu doriti formalizarea situatiei, lasati-o asa, poate rudele vor tacea si in continuare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Annamaria29 Annamaria29 Va rog frumos am o rugăminte cu privire la următoarea speţă. Cum se procedează la o succesiune la care: soţia decedează. Nu există copii. Succesiunea ... (vezi toată discuția)
Nora fara copii poate mostenii averea socrilor? matei petru matei petru Parinti decedati, urmasi trei copii. Ulterior un copil moare, fara a avea descendenti doar sotie supravietuitoare. Cei doi fii in viata, au acceptat prin ... (vezi toată discuția)
Succesiune mtisps mtisps Buna ziua, Sotul meu a decedat in urma cu 12 ani. Am inteles ca mostenitori sunt eu (sotia, am varsta de 70 ani) impreuna cu fiica acestuia din prima ... (vezi toată discuția)