avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hartuire si calomnie- daune morale si materiale?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Hartuire si calomnie- daune morale si materiale?

Buna seara ,am o matusa cu care suntem in conflict , avand numeroase procese in civil si penal.In 2014 a inceput urmarirea penala impotriva sotului ei dupa ce am descoperit ca umbla cu acte false si a inceput sa ne faca plangere penala la D.I.I.C.O.T , plangere penala ca incercam sa inducem in eroare judecatoria si parchetul deci a inceput sa faca presiuni asupra noastra si sa ne hartuiasca.Intrebarea mea este , pot sa deschid proces penal pentru hartuire, calomie si presiuni si sa obtin daune morale si materiale? Va multumesc.
Daca aveti probe pertinente in susținerea celor afirmate, si un specialist care sa va îndrume in demersurile ce vreți sa le inteprindeti, aveti șanse.
Buna seara .
Faptul ca va face plangeri penale nu inseamna hartuire.Acela este alt lucru.
Ceea ce puteti face. este sa faceti la randul dvs.plangere impotriva acestora pentru denunt calomnios , daca considerati ca plangerea acestora nu este motivata .
Mai nou , in noul Cod penal, chiar si organele penale se pot sesiza din oficiu, pentru plangeri penale abuzive si nefondate ,daca este cazul.
Mult succes.
Marius Bote.
@bote marius
Dle lichidator, infractiunea de denuntare calomnioasa nu exista in codul penal actual, inducerea in eroare a organelor judiciare ar fi infractiunea omoloaga, asta in ideea in care si cititi codul actual.

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.8 din Regulament
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Buna ziua.
Dle avocat Patrascu .
Pe langa faptul ca sunt lichidator judiciar sunt si jurist, deci stiu ceea ce spun.
Va intreb eu acum : cunoasteti faptul ca cercetarea sau urmarirea penala,respectiv stabilirea si individualizarea pedepsei,si mai departe,cercetarea judecatoreasca,au loc prin aplicarea legii penale valabile la data savarsirii faptelor si nu retroactiv ,cu exceptia legii penale mai favorabile?
Din ceea ce s-a mentionat ,faptele ar fi pana in anul 2014,anul intrarii in vigoare a noului Cod Penal.
Deci in cazul acesta , consider ca se aplica vechiul Cod Penal, in care aceasta infractiune exista
Cu stima,
Marius Bote .
Legea penala mai favorabila se aplica in raport de inculpat nu o alege persoana vatamata.
Iar raportat la cele doua coduri la o prima vedere, legea penala mai favorabila e codul nou care prevede si alternativa amenzii penale la alin.1.
Cat despre urmarire penala sau cercetare judecatoreasca, NCPP se aplica de la data intrarii lui in vigoare tuturor cauzelor, nu poate fi vorba de lege mai favorabila in procedura.

ART. 259
Denunţarea calomnioasă
Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.

Editat de moderator simonette12-motiv pct.2.1 si 2.2 din Regulament
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementare in noul cod penal vasile2013 vasile2013 Mai este reglementata in Codul Penal in vigoare infractiunea de denuntare calomnioasa?...Nu am reusit sa o gasesc si m-am gandit ca a fost scoasa din actuala ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios ContSters287513 ContSters287513 Fostul patron pentru a se razbuna pe mine ca l-am reclamat la ITM si a fost sanctionat mi-a facut plangere penala la politie, si la Primarie, prezentand niste ... (vezi toată discuția)
Denunt pentru calomnie ConstantinMihaiValentin ConstantinMihaiValentin Buna ziua, In luna ianuarie 2013 mi-a fost facuta o plangere penala mincinoasa pentru infractiunea de furt in valoare de aproximativ 23.000 mii de euro. ... (vezi toată discuția)