avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Denunt pentru calomnie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Denunt pentru calomnie

Buna ziua,

In luna ianuarie 2013 mi-a fost facuta o plangere penala mincinoasa pentru infractiunea de furt in valoare de aproximativ 23.000 mii de euro. Deoarece nu am comis aceasta fapta, evident ca am primit decizia de neincepere a urmaririi penale.
Am observant ca articolul referitor la calomnie si insulta a fost abrogat, fiind din nou in vigoare incepand cu iunie 2013.

Intrebarile mele ar fi:

1. Cum trebuie sa procedez pentru tragerea la raspundere a persoanelor care au depus plangerea penala mincinoasa? Trebuie sa depun un denunt de calomnie la parchetul de pe langa judecatoria care a emis decizia de NUP (insotit de respectiva decizie, eventual alte acte care probeaza nevinovatia) ?
2. Considerati ca exista sanse reale ca cei care au depus plangerea mincinoasa sa fie sanctionati? Nu as dori sa consum efort si timp, daca astfel de fapte sunt tratate cu 'indulgenta' de catre autoritati.
3. Mai este timp sa depun acel denunt sau s-a prescris fapta?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
ConstantinMihaiValentin, utilizator
Nu e vb de calomnie.
Depuneti plangere penala pt denunt calomnios.


Art. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
gi-jane2, moderator
Avand in vedere ca fapta este savarsita in vechiul cod penal, infractiunea pentru care veti depune plangere este de denuntare calomnioasa prevazuta de art. 259 din Vechiul Cod Penal.,infractiune prevazuta si de Noul Cod penal in art., 268 CP fiind denumita "Inducerea in eroare a organelor judiciare ".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fapta nu este prescrisa. se prescrie in 5 ani de la momentul savarsirii infractiunii, respectiv ianuarie 2013. (art 154 lit. d C.p)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementare in noul cod penal vasile2013 vasile2013 Mai este reglementata in Codul Penal in vigoare infractiunea de denuntare calomnioasa?...Nu am reusit sa o gasesc si m-am gandit ca a fost scoasa din actuala ... (vezi toată discuția)
Inducerea in eroare a organelor judiciare stefystef2010 stefystef2010 In cazul in care am primit NUP de la Parchet pentru Abuz in serviciu si ulterior Tribunalul respinge plangerea petentului impotriva ordonantei procurorului , ... (vezi toată discuția)
Hartuire si calomnie- daune morale si materiale? byadya byadya Buna seara ,am o matusa cu care suntem in conflict , avand numeroase procese in civil si penal.In 2014 a inceput urmarirea penala impotriva sotului ei dupa ce ... (vezi toată discuția)