avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si custodie

Buna dimineata..apelez la cunostintele dvs si as dori niste sfaturi.Sotul meu a parasit caminul conjugal acum un an si jumatate si de atunci pe mine si copii nu ne-a mai ajutat cu nimic.Asteapta insa ca divortul sa il incep eu si asta nu stiu din ce motiv.eu nu lucrez legal vorbind insa cu ajutorul familiei reusesc sa ma intretin si sa acopar cheltuielile mele si ale copiilor.Cea mare are 7 ani e la scoala si cea mica de 4 e inscrisa la gradinita centrului de asistenta sociala.Am dat o declaratie la notariat ca sunt unic intretinator al familiei si ca nu realizez venituri si cu asta am depus si dosar pentru bursa sociala la scoala.As vrea sa pregatesc actele si pentru ajutor social caci de la asistenta sociala mi-au spus sa nu incep procedurile de divort pentru ca nu am un loc de munca si ulterior la ancheta sociala o sa intampin dificultati cu autoritatea tutelara.Casa nu am stau la cineva care de altfel a dat declaratie pentru mine la centru in urma anchetei facute de asistentele sociale ca imi acorda sprijin si ma gazduieste ..cel putin o perioada pentru ca dosarul meu de locuinta sociala zace la primarie de 5 ani....cu toate ca eu si restul familiei am fost evacuati in urma unei revendicari.Sa nu mai spun ca avem de platit despagubiri in urma procesului pe care l am pierdut 70.000 ! problema este ca luna viitoare imi expira si buletinul si nu stiu ce as mai putea face cu cartea de identitate provizorie.Ar trebui sa incep divortul...si unde ? La notariat sau la tribunal? Am inteles ca tribunalul nu primeste dosarul fara proces verbal de la mediator asa este? Vreau totodata sa obtin de la el si pensie alimentara pentru ca nu e posibil sa evadeze de responsabilitati in halul asta.Nu cred ca o sa am posibilitatea sa platesc un avocat sau cel putin nu cu o suma mare de bani.Daca s-ar putea sa ii iau si custodia ar fii perfect....e o persoana care nu merita sa aiba copii.Cum sa procedez astfel incat sa nu am probleme cu autoritatea tutelara...pana la urma de asta imi este cel mai mult teama.?? Multumesc,va doresc o zi buna !!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:47, 30 Octombrie 2014
Sotul dvs are un loc de munca cu contract ?
Cererea de desfacere a casatoriei o introduceți la judecatoria de care aparțineți la acest moment ( unde locuiti efectiv). Nu mai este necesar acest certificat de informare de la mediator. Custodia este comuna, doar domiciliul minorilor se stabilește la unul dintre părinți.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
Ce treaba are autoritatea tutelară cu faptul ca dumneavoastră nu sunteți proprietar si aveți doar un drept de folosință asupra unui imobil. Cel mai mult conteaza condițiile de trai efectiv din acel imobil, modul cum educați și creșteti copii.

Revenind, actiunea de divort nu este tinută în loc de un accord de mediere. Acum sunt 2 variante, daca gasiti intelegere asupra desfacerii casătoriei, asupra custodiei minorilor, asupra locuinței / domiciliului minorilor si asupra pensiei de întreținere care poate fi în natura sau sub forma unei sume de bani ce se acorda lunar, puteți merge la notar, procedura dureaza considerabil mai putin in raport de judecatorie.
Daca nu gasiti intelegere privind cele de mai sus, actiunea de divort se depune la judecatorie si nu la tribunal. Tot in cadrul actiunii de divort solicitati si stabilirea custodiei, pensiei de intretinere, program de vizita, domiciliu minori.
În mare cam asta este.
Da...din cate stiu eu da !!
In cazul in care nu cadeti la intelegere, va trebui sa depuneti cererea de divort la Judecatoria de care apartineti, asa cum a scris mai sus si d-na avocat. Aici intervin anumite aspecte care va pot fi defavorabile: daca nu aveti un venit stabil, iar domnul are contract de munca, el poate demonstra ca poate intretine copiii. In instanta, va trebui sa declarati unde este domiciliu copiilor, iar Autoritatea tutelara va efectua o ancheta sociala, pentru procedura de divort. Domnul are un domiciliu stabil? Credeti ca va solicita ca domiciliul copiilor sa fie stabilit la el?
El asteapta sa inititati dvs. procedura din comiditate. In plus, va trebui sa angajati un avocat care sa va intocmeasca cererea de divort si, eventual, sa va reprezinte. Sunt multe aspecte delicate, iar experienta unui avocat va poate ajuta sa nu pierdeti.

Alte discuții în legătură

Custodie copil si pensie de intretinere minor manuela77 manuela77 Buna seara. Vreau sa depun la Judecatorie o cerere pentru a obtine custodia minorului si obligatia tatalui la plata pensiei de intretinere. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori dodi1402 dodi1402 Buna seara! As dori sa stiu care sunt pasii pt. divort cu doi copii( 3 ani, 3luni); cum va fi platita pensia alimentara; ma pot muta in chirie inainte de ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori cosmin_lan cosmin_lan Buna ziua as dori daca ma puteti lamuri in urmatoarea problema. Sunt casatorit am doi copii si sotia de o vreme pleca la munca in strainatate. atat eu cat si ... (vezi toată discuția)