avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament, mostenire

Buna ziua.
Va cer ajutorul, deoarece exista urmatoarea situatie in familia mea.
Bunicii mei poseda o casa. Ei au un singur copil, pe tatal meu. Tatal meu este divortat din '89, el avand trei copii impreuna cu mama mea, iar mama mea mai are doi copii, dar pe care tatal meu i-a recunoscut ca fiind ai lui (desi nu sunt), deci in total cinci copii. Din cauza unor divergente intre bunici si tatal meu, bunicii doresc ca eu sa mostenesc casa si nu tatal meu. In momentul de fata, prin testament, casa imi este lasata mie ca mostenire, iar tatal meu are drept de uzufruct asupra unei camere, cat timp traieste. (situatia se aplica evident dupa moartea ambilor bunici) Am inteles insa ca aceasta rezolvare este foarte fragila, in eventualitatea mortii bunicilor tatal meu putand ataca in instanta testamentul, ba chiar are sanse destul de mari de castig. Am urmatoarele intrebari:
1. Care ar fi modalitatea cea mai sigura ca acea casa sa imi revina mie dupa moartea bunicilor, iar tatal meu sa nu poata ataca decizia lor? Nu numai el sa nu mosteneasca, dar mai ales celelalte patru surori ale mele. Eventual un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si drept de locatie viagera? Si aici ajung la punctul doi:
2. Am auzit ca in cazul unui contract de vanzare-cumparare intre mine si bunicii mei, casa nu se poate vinde sub o anumita suma, suma care se stabileste de o comisie care vine la fata locului si evalueaza valoarea casei. Este adevarat? Mi se pare absurd ca un om sa nu-si poata vinde un bun al sau la pretul pe care il crede el de cuviinta si sa i se impuna o suma minima. Daca este adevarat (ultima oara asa mi s-a spus de catre notar), nici contractul de vanzare-cumparare nu este sigur, pentru cu - dupa spusele notarului - tatal meu va putea sa dovedeasca in instanta ca eu nu am avut suma necesara cumpararii casei (in cazul impunerii unei sume minime, va dati seama, vorbim de peste 1 miliard de lei, bani pe care intr-adevar, nu-i detin).
O ultima observatie: bunicul are 83 de ani, bunica 75 si ea a mai fost internata de cateva ori si la Spitalul de Neurologie si Psihiatrie (nu e nebuna, dar banuiesc ca si de asta se poate lega tatal meu in eventualitatea unui proces).
Va multumesc anticipat pentru amabilitate. Ma scuzati daca am scris prea mult, dar am dorit sa fiu cat explicit.
Cu deosebita stima,
OZ
Cel mai recent răspuns: cristinascripa , utilizator 15:47, 8 August 2005
Sigura este doar vanzarea cumpararea. Pentru a-i pune la adapost pe bunici, vanzarea poate fi facuta inserandu-se o clauza potrivit careia bunicii sa aibe un drept de locatie viagera pentru intregul imobil. Testamentul poate fi atacat de tata. Potrivit art.841 cod civil testamentul nu poate fi facut valabil pentru intreaga avere daca exista copii legitimi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie foarte delicata.vanzare-cumparare/donatie/testament? tibi12 tibi12 Va salut cu respect si sper ca cineva sa ma poata ajuta in urmatoarele: locuiesc cu parintii mei(casatoriti) intr-o casa impartita pe jumatate (fara vreun act ... (vezi toată discuția)
Dobandire apartament Remes Remes Buna ziua, va scriu astazi solicitand o lamurire. Bunica sotiei mele are 2 fii, tatal sotiei(socrul meu) si inca un baiat stabilit in strainatate. Bunica ar ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unuia dintre frati maratia maratia Buna seara, as dori sa ma ajutati in obtinerea unei solutii cat mai bune in rezolvarea unei probleme. Am sa va expun cat pot mai pe scurt o situatie care mie ... (vezi toată discuția)