avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sotul meu este fortat si amenintat sa isi dea demisia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sotul meu este fortat si amenintat sa isi dea demisia de la serviciu fara a avea o abatere grava

Buna ziua,

Sotului meu i s-a spus de catre superiorul lui ca trebuie sa isi dea demisia pe cale amiabila si sa o semneze cu data de 1 decembrie. Motivul de abatere grava nu exista, este presat sa o semneze foarte repede, avand in vedere ca nu a primit avertisment, nu a savarsit nicio fapta care sa-l incrimineze cu ceva. Superiorul lui este si acesta presat de catre cei mai sus de el sa il puna sa semneze pe sotul meu. I s-a spus ca daca nu isi semneaza demisia ii vor cauta orice motiv si ii vor deschide un dosar de la resurse umane. Cred ca dep resurse umane este mana in mana cu superiorii. Ce ar trebui sa facem in aceasta situatie? Sa mergem la ITM sa ne sesizam (vreau sa specific ca este o organizatie non profit societatea, nu i s-a dat sotului meu nicio fisa a postului sa semneze la angajare, nu i s-a spus de Regulamentul de ordine interna nimic niciodata, copii nu au contracte de munca si lucreaza "la negru" ca un angajat normal, nu indeplinesc studiile necesare ca sa fie angajati niciodata dar sunt exploatati). Si in plus, atunci cand vine in control ITM-ul ocazional, se musamalizeaza totul, au pile acolo si afla dinainte de vizita si stau pana noaptea tarziu pe la serviciu sa completeze fise de angajare , contracte si acesti superiori evita departamentele unde sunt aceste probleme, etc) sau sa ne ducem la politie. Ce parere aveti?
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
gabrielavajaiac, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionel Popa , Mediator 21:51, 1 Noiembrie 2014
Din ce ati povestit eu pot doar sa presupun ca pozitia ocupata de sotul dv este vizata de altcineva, sau doresc sa aduca pe altcineva pe acel post. Incheierea contractului de munca de catre angajator se poate face doar in 3 situatii :
1- in cazul desfiintarii postului ocupat de angajat ( dar daca exista presiuni banuiesc eu ca asteapta altcineva postul)
2- neindeplinirea atributiilor de serviciu specificate in fisa postului
3- abateri disciplinare
Acum depinde ce a semnat la angajare, dv spuneti ca nu a semnat nici o fisa a postului, dar ea ar trebui sa existe ,posibil la angajare sa-i fi pus in fata mai multe hartii, a semnat si nu a retinut ca a semnat. Pana la 30.11 cand ar fi ultima zi de munca au destul timp cei de la munca sa-i dea avertismente ca nu-si indeplineste atributiile si sa-l puna pe liber.
Cat despre a 3 varianta ...traim in romania si daca se doreste se poate gasi nod in papura.
Daca e asa cum spuneti si se "inteleg"cu cei de la ITM nu o sa rezolvati mare lucru cu o plangere, cel putin referitor la locul de munca al sotului, va fi o posibila sanctionare ptr angajator , dar daca nu mai e dorit acolo va fi concediat , chiar cu riscul de a desfiinta postul, ulterior infiintand un alt post cu alta denumire,dar cu atributii asemanatoare.Incercati sa ajungeti la o intelegere sa obtina sotul ajutor de somaj si recomandari catre alte societati de profil pentru ca daca pleaca cu scandal nu va obtine referinte favorabile si acestea cantaresc ceva la un nou loc de munca.
Acesta este sfatul meu , luati-o ca o parere personala a cuiva care a experimentat genul de situatii pe care ati prezentato, cantariti mai multe pareri si luati decizia cea mai favorabila
Exact asa i s-a spus: ca i se vor acorda aceste scrisori de recomandare de care cu siguranta va avea nevoie la un alt loc de munca, cu conditia sa isi semneze demisia. Ca i se va cauta de acum incolo, in cazul in care nu semneaza, nod in papura. Dar noi nu putem face nimic, chiar asa de doi lei este situatia, ar trebui sa cedam? Daca isi da demisia putem sa facem ceva? Au sponsori, as vrea sa ii anuntam de problemele care sunt acolo, au conducerea (nu sunt romani), ca sa ne razbunam si noi in vreun fel daca ne fac rau...
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Daca s-a ajuns la discutii si tensiuni clar ca nu se mai doreste colaboararea cu angajatul, fortarea angajatorului cu toate ca normele in vigoare protejeaza angajatul nu va duce la ceva bun, in ultima instanta angajatorul va gasi solutia sa scape de angajat. Problema pusa aici din cate inteleg eu este ca angajatul este pus in situatia de a ramane fara un venit constant , iar o lupta cu angajatorul consuma resurse -financiare si timp , ceea ce nu-si permite angajatul in momentul de fata. Cel mai convenabil pt angajat ar fi sa-i determine sa-i gaseasca un alt post undeva, sa-l recomande la colaboratori. Daca angajatul isi permite legea este de partea lui si angajatorul nu are dreptul sa-l oblige la demisie, si odata actionat in instanta nu va mai putea angaja pe altcineva pe acelasi post.


Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
CatalinDonose a scris:

..... Daca angajatul isi permite legea este de partea lui si angajatorul nu are dreptul sa-l oblige la demisie, si odata actionat in instanta nu va mai putea angaja pe altcineva pe acelasi post.




Nu-l costa nimic decat timpul petrecut in fata instantei daca nu-si angajeaza avocat.

Legislatia muncii nu are nicio prevedere in sensul mentionat de dvs cu privire la interdictia angajarii.

Alte discuții în legătură

Fisa postului monicaelena83 monicaelena83 Buna ziua.In 2010 la angajare am semnat fisa postului care ulterior a fost modificata in 2012 am semnat din nou.Acum 2 saptamani alta fisa care se cere semnata ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris MD2013 MD2013 Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)
Am fost notificat că-mi va desface contractul de muncă, conform art. 61 c.mun. susurinca susurinca Buna ziua, As dori sa stiu daca nu mi-a fost primită demisia si nici măcar o adeverință de salariat nu mi s-a eliberat pentru a-mi lua concediu medical ... (vezi toată discuția)