Stimati domni,
Vreau sa stiu la ce varsta pot iesi la pensie pentru limita de varsta daca sunt nascut la 1noiembrie 1960, am 29 ani vechime din care 19,ani in grupa 1 de munca. Si care este diferenta la calculare punctului de pensie intre grupa 1 si grupa 2 de munca. Va multumesc anticipat.
1. - Va rog sa nu mai scrieti exclusiv cu majuscule pentru ca este obositor de citit si s-ar putea sa nu mai primiti raspuns (si Regulamentul de postare pe forum face aceasta precizare).
- De data asta am facut eu corectura necesara.
2. Pentru un barbat nascut in noiembrie 1960 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizre este de 15 ani.
3. Pentru cei 19 ani lucrati in gr. I de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 9 ani si 6 luni (65/0 - 9/6 = 55 de ani si 6 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 9 ani si 6 luni (29/0 + 9/6 = 38 de ani si 6 luni).
4. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 55 de ani si 6 luni, in mai 2016.
5. - Pentru perioada lucrata in gr. I de munca se adauga la punctajul din aceasta perioada un spor de 50%.
- Pentru perioada lucrata in gr. a II-a de munca se adauga la punctajul din aceasta perioada un spor de 25%.