avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Excursie in afara tarii cu un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Excursie in afara tarii cu un minor

Buna ziua, pot sa-mi scot baietelul din tara, intr-o excursie in Bulgaria. Este in custodia mea din 2009, custodie completa, hotararea judecatoreasca fiind finala si irevocabila.tatal nu a platit taxa de timbru la cererea pentru vizite si de aceea nici nu are drept legal de vizite.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters335213 , utilizator 12:25, 4 Noiembrie 2014
Avand hotararea judecatoreasca in mana, da se poate scoate copilul din tara; pentru informare completa vizitati siteul politiei de frontiera ... [ link extern ]

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:

- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2014
trandafir2, moderator
si de aceea nici nu are drept legal de vizite.

Si de aceea instanta nu a hotarat un program de vizita, nu ca nu are drept legal la vizita. De avut, are dreptul.
Puteti iesi din tara cu copilul aratand acea hotarare de divort care presupun ca e legalizata cu formula definitiva si irevocabila.
Multumesc din suflet pentru raspuns si pentru faptul ca v-ati facut timp sa raspundeti intrebarii mele! Va urez toate cele buna!
Legea nr.272/2004 a fost modificata de Legea nr.257/2013:




Art. 17. - (1) Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal;


b) în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor părinţi, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă,
a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau, după caz, a reprezentantului legal.


(2) Emiterea paşaportului simplu electronic pentru minor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 17 ind. 1 alin. (1) lit. e), se efectuează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.
Multumesc pentru corectiile facute textului meu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca incredintare minor gulia gulia buna ziua!am si eu o intrebare:Cum pot intra in posesia unei hotarari judecatoresti in care sa imi fie incredintat copilul avand in vedere ca,copilul meu este ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliul minorului la domiciliul mamei in strainatate stefimit stefimit Buna ziua! Mama are domiciliul in strainatate . In urma unei Hotarari judecatoresti ,ramasa definitiva, i se stabileste domiciliul minorului la mama in ... (vezi toată discuția)
Pasaport copil gheorghemonica80 gheorghemonica80 buna, sunt divortata si nu mai tin legatura cu fostul sot, plecat in anglia. in conditiile in care fetita a castigat o olimpiada si are posibilitatea s a ... (vezi toată discuția)