avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuzul platii sultei pentru imobilul atribuit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuzul platii sultei pentru imobilul atribuit

Va rog ajutati-ma cu un sfat in cazul de mai jos: in urma succesiunii dupa tata am mostenit 3/4 dintr-un imobil, iar sotia lui tata ( mama mea vitrega) a mostenit 1/4 din el.A intentat anul trecut proces revendicand toata casa.S-a solutionat in fond,s-au pastrat cotele de la succesiune dar i s-a atribuit casa ei cu obligatia de a-mi achita mie sulta de 3/4 din valoarea casei si terenului aferent ( este casa la curte).Ea a depus la dosar un memoriu in care declara ca nu are bani de sulta si nu poate plati.Iar mie mi-a spus ca nu-mi da nimic, ca oricum o sa se prescrie, ca sulta nu are termen de plata si ma plimba cu vorba pana se prescrie, si ca ea ramane cu casa si eu cu nimic, nici macar cu banii .E posibil sa iau asa tzeapa, nu se poate face nimic legal mai ales ca si-a declarat intentiile de a nu plati????Ma ajuta cu ceva executorul judecatoresc pentru recuperarea sultei daca nu se stabileste termen de plata?Pot pune casa in licitatie pentru recuperarea banilor ? Sigur ca voi face apel pt atribuirea casei mie ,nu ei,nu s-a specificat suma sultei inca.Si Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:19, 2 Iunie 2009
mai intai finalizati judecata si vedeti ce obtineti in urma acesteia.
Daca solutia ramine aceeasi, investiti hotaririle si va prezentati la executor; acesta o va notifica pe posesoarea casei sa achite sulta, in caz contrar, va fi scoasa casa la vanzare si veti recupera partea ce vi se cuvine. Faptul ca in hotarare nu se specifica un termen de plata, nu are relevanta, hotararea putand fi executata de indata ce aceasta e definitiva. Ea nu poate cere decat o pasuire de 6 luni, potrivit codului de pr. civila.
Sumele cu titlu de sulta (care nu prezinta efectul declarativ al partajului ) sunt supuse termenului general de prescriptiei , in speta cel de 3 ani.
Pana sa ramana cu casa puteti sa procedati la executare silita.
Asa poate va face rost de bani.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca nu s-a specificat cuantumul sultei aveti un motiv de apel.
Mai intai trebuie lamurit acest aspect ca sa aveti ce executa.
De ce nu ati solicitat sa va fie atribuit dvs. imobilul , mai ales ca aveti cota mai mare?
Pana una alta ar trebui exercitata calea de atac daca nu s-a specificat cuantumul sultei, dar daca nu ati solicitat in scris intermen legal atribuirea imibilului in natura slabe sanse sa va fie incredintat dvs.
Prin urmare, tot la sulta va trebui sa va ganditi.Probabil ca nu ati avut nici avocat sa va reprezinte.
Oricum veti putea ajunge la scoaterea la licitatie a imobilului dupa ce se va termina procesul.Nu va faceti griji, o sa fie deranj mare dar se va rezolva.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Caut urgent avocat sammy44 sammy44 caut un avocat specializat in executari silite (vezi toată discuția)
Sulta neplatita de mostenitori AgathaB AgathaB Buna ziua. Poate cineva ma poate ajuta cu un raspuns...In urma unui partaj civil concubini s-a decis cu sentinta definitiva : casa lasata in deplina ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune si plata sultei ET ET Va rog explicati-mi aceasta solutie (iesirea din indiviziune si plata sultei) in cazul in care eu si fostul sot suntem proprietarii casei, iar eu doresc sa ... (vezi toată discuția)