avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta neplatita de mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta neplatita de mostenitori

Buna ziua. Poate cineva ma poate ajuta cu un raspuns...In urma unui partaj civil concubini s-a decis cu sentinta definitiva : casa lasata in deplina proprietate fostului meu concubin( cetatean nerezident in Romania),cu oligarea platii sultei(respectiv 40% din valoarea casei,60% fiind cota sa).Terenul este al meu,recunoscut si de instanta.Persoana a murit din pacate,iar fiii care ar trebui sa preia proprietatea si sa plateasca sulta nu au facut nimic si se pare ca nici nu intentioneaza neavand bani.Mostenitorii sunt cetateni istraini ceea ce imi complica si mai mult lucrurile.Mentionez ca terenul este intabulat pe numele meu,fostul concubin neavand nici dreptul de superficie,la fel si casa a ramas pe numele meu.Cu alte cuvinte ma aflu cu o casa care nu mai este a mea desi nu mi s-a platit sulta,pe terenul meu(5000 m), Desi am inceput executarea silita (nestiind ca a murit),nu am reusit sa obtin nici macar certtificatul de deces dupa un an...Daca mostenitorii nu dezbat succesiunea ce-mi ramane de facut? Ma aflu in mare impas,caci am aflat de la vecini ca s-a furat tot ce era in casa(in masa de partaj erau si bunurile din casa disparute dupa decesul lui) .Eu nu am cheile.nici macar de la poarta.Va rog sa ma sfatuiti daca se poate!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2015
AgathaB, utilizator
Cel mai recent răspuns: AgathaB , utilizator 08:17, 22 Iulie 2015
Continuati executarea silita , altfel vi se prescrie sulta. Scoateti la licitatie casa si o cumpararti dvs. in contul creantei, asa veti intregi proprietatea avand terenul si casa. Dvs, nu trebuia sa abandonati imobilul mai ales ca terenul era al dvs. aveati dreptul de retentie pana la achitarea sultei.
Va multumesc mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde! Daca mostenitorii nu accepta mostenirea pot sa scot casa la licitatie?
Cu privire la dreptul de retentie ,ar fi fost bine dar nu am stiut.Acum mai pot face ceva?
Aveti mai multe posibilitati de abordare si solutionare a problemei complexe pe care o aveti, ideea de baza fiind aceea de a actiona. Daca aveti o cunostinta avocat in care sa aveti incredere, mergeti cu hotararea judecatoreasca şi actul in baza caruia spuneti ca aveti terenul in proprietate. Mai trebuie sa faceti un lucru, inainte de orice altceva, inscrieti hotararea de partaj la OCPI pentru inscrierea ipotecii legale asupra casei.
Executarea se face in contra mostenitorilor en gros fara a fi numiti sau sa fi acceptat succesiunea.
Din pacate eu am inceput executarea impotriva fostului concubin si din cate am inteles nu poate fi continuata impotriva mostenitorilor pana nu preiau succesiunea.

Alte discuții în legătură

Refuzul platii sultei pentru imobilul atribuit ioanabest ioanabest Va rog ajutati-ma cu un sfat in cazul de mai jos: in urma succesiunii dupa tata am mostenit 3/4 dintr-un imobil, iar sotia lui tata ( mama mea vitrega) a ... (vezi toată discuția)
Partaj- sulta ionut c ionut c Cum poate fi impiedicata sotia ce a obtinut imobilul in urma partajului,sa instraineze bunurile inainte de a achita sulta?Hotararea devine definitiva dupa 15 ... (vezi toată discuția)
Sulta partaj mauricio mauricio Buna ziua... am nevoie de ajutor... Divortul este definitiv, partajul de asemenea (apel si recurs, hotarare irevocabila)... Trebuie sa dau fostei sotii o ... (vezi toată discuția)