avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua,
Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte.
Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei manevre de intrare in curte prin viraj la stanga, efectuarea manevrei a fost facuta dupa ce a semnalizat intentia de viraj, a oprit si s-a asigurat din fata si din spate(mai putin din spate), si a incercat efectuarea manevrei.
Din spate o alta persoana B (conducator al unui Logan) a depasit-o pe stanga si a acrosat-o lovind oglinda si zgaraindu-i nesemnificativ roata si bara de protectie, pagube sub 200RON.
Persoana A afirmand ca persoana B a venit cu viteza si nu s-a asigurat in depasire si nu a respectat distanta fata de autovehiculului din fata.
Ghinionul sau neatentia soferului B(cu Logan) a facut ca acesta sa ricosesez intr-un tomberon metalic si in santul din partea stanga a drumului(pagubele materiale fiind destul de serioase).
La sosirea politiei locale si dupa a celei rutiere, solutia data(constata) de politisti a fost:
- Conform art.54 din codul rutier vinovat de producerea evenimentului este conducatorul A , pentru ca nu s-a asigurat indeajuns pentru a evita accidentul, si ca pentru intrarea in curte prin viraj la stanga, trebuie sa parasim partea carosabila pe partea dreapta si dupa ce trec masinile din spatele nostru si ne asiguram ca nu mai trec alte masini, efectuam manevra....ce mi se pare o idiotenie....
La intocmirea procesului verbal de constatare, persoana A (fata) a fost pusa sa semneze ca ea a provocat accidentul, ca recunoaste fapta si ca o regreta, asta desi aceasta a dat o declaratie la politie (pentru asigurare cred ), in care aceasta a spus cum s-a desfasurat evenimentele.
Dupa analizarea codului rutier, am gasit cel putin 2 articole care-l face vinovat pe persoana B(art.45, 51).
Problemele ce apare sunt urmatoarele:
1.persoana A, care are un PV intocmit de politie, are asigurare de la Euroins, si ca urmare a celor intamplate aceasta poate fi data in judecata de persoana B, pentru recuperarea pagubei pe care societatea de asigurari are motive sa nu plateasca,
2. Asigurarile viitoare pentru persoana A vor si mai mari,
3. Persoana A a fost amendata si sactionata cu puncte de penalizare.

Va rog un raspuns la cele mentionate, ce cai de urmat, este indicat a face persoana A, si ce se poate intampla cu aceasta

am uitat sa mentionez ca evenimentul s-a produs pe inserat(19.00) si ca in masina A era o singura persoana (soferita) iar in Logan erau 4 persoane.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
danielpredaionut, utilizator
Cel mai recent răspuns: fritzman , utilizator 18:47, 6 Noiembrie 2014
Imi pare rau dar sunt de acord cu aceasta interpretare si va motivez de ce:
- semnalizez ca fac stanga dupa care opresc masina sa cedez trecere celor care vin din sens opus
- nu vreau sa depasesc ci sa schimb directia de mers si sa virez stanga
- cel care vine dupa mine NU ARE VOIE sa ma depaseasca conf. art. 149 citat mai sus, trebuie sa incetineasca si sa se opreasca dupa mine pana cand fac virajul
- tot el are obligatia:

Art. 150. - Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:

a) sa se asigure ca cel care îl urmeaza sau îl preceda nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;

Din cele de mai sus conducatorul B n-a respectat nici pct. a) nici pct.c)!!!


Si daca nu este suficient mai citez si art.161:

Art. 161. - Conducatorul de vehicul care constata ca vehiculele care circula înaintea lui semnalizeaza intentia de a schimba banda de circulatie sau directia de deplasare este OBLIGAT sa asigure conditiile pentru realizarea acestor manevre în deplina siguranta.

Si daca politia interpreteaza cum ca cel care a intrat in masina era deja in depasire iar colegul nostru cand a inceput manevra nu s-a asigurat? (dupa cum am spus fara victime poti sa ai masina de 100.000 E ca nu isi bat capul) Am avut destule incidente in trafic,... din fericire pentru mine nici unul cu culpa comuna, dar in urma ultimei daune totale am citit tot felul de scenarii/patanii pe internet. De aceea am pus si linkurile cu cand poate fi interpretat ca si culpa comuna,... Sincer ii doresc lui danielpredaionut sa ii dea RCA-ul lui castig de cauza deoarece e cam clar ca celalalt a venit ca Schumacher pe sosea, l-a durut la basca de semnalizarile celor din fata si de aceea a si ricosat ca o bila de biliard, la 50 km/h nu ricosezi nicaieri. Nu stiu perfect legislatia rutiera, si nu am acum timp sa caut articole si legi,... vad ca dvs. fiind si consultant asigurari va descurcati mai bine cu legislatia,... nu este cumva si vre-o reglementare in care se specifica ca nu ai voie sa faci stanga in momentul in care cineva e in depasire? In plus am intrebat de felul liniei, continua sau discontinua... daca era linie continua e clar ca e culpa comuna (amandoi au incalcat-o),..... daca nu eu mi-am spus parerea, e drept nu din lucruri patite sau din legi stiute ci din pataniile altora de pe alte site-uri, forumuri.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
CountPorcula1987, utilizator
Da. Problema e ca nu stim exact ce s-a declarat la politie.
Dupa descrierea evenimentului insa, eu n-as fi semnat PV pt culpa comuna.
Pana la urma o expertiza te costa mult mai putin decat sa platesti 50% din dauna celuilalt plus sa acoperi si 50% din paguba ta, in conditiile in care n-ai gresit cu nimic.

Si da, in conditiile in care esti depasit nu ai voie sa virezi stanga, dar aici nu discutam despre acest caz. Omul era oprit in mijlocul drumului semnalizand ca vrea sa vireze stanga.

Si da, cazuri ciudate sunt destule.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Istvan Mihaly, Consultant asigurari
stabilirea vinovatiei s-a facut pe baza declaratiilor si avariilor prezentate catre politie :) conteaza foarte mult autoturismele avariate. auto A este lovit in bara fata, roata stg: aceasta avarie denota 2 fapte importante : 1) auto A nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers si 2) auto B se afla deja in depasirea celuilalt. pt a fi culpa comuna auto B ar treb sa aiba interdictia pt depasire.
Aveti dreptate, asa reiese, ca auto A nu s-ar fi asigurat, numai ca auto A avea masina cu semnal stanga dat, si stop pe frana pus, incetinise pana aproape de oprire pentru a da prioritate celor din fata, si a se asigura ca poate efectua manevra.....in oglinda retrovizoare a vazut masina B venind, cu farurile aprinse, dar a considerant ca acesta din urma va incetini si-i va permite efectuarea manevrei....In ultima clipa , inainte de efectuarea manevrei s-a uitat inca odata si a vazut ca auto B se baga in depasire, a calcat frana si s-a intamplat coliziunea, auto A neviind miscata(ricosata in dreapta) de pe loc in urma coliziuni....Dar aceasta relatare o poate sustine soferul A si un singur martor, pe cand in masina B sunt 4 martori care spun ce vor
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
danielpredaionut, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier - cine este vinovat? Ionatan Ionatan In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)