avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... C.C.C.si C.prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

C.C.C.si C.prenatal

Buna ziua.Am o nelamurire daca puteti sa ma ajutati.Am fost angajata timp 3ani la o societate in sat in luna august 2014 am nascut inainte de naster am luat concediu medical din motive de sanatate din cauza sarcinii .Cererea am depus-o pe31 octombrie atunci am primit -o de la sef banii primesc si pe acea luna,dar acele 42 de zile cine imi da banii si cand statul sau seful unde am lucrat eu pana acum nu am primit nimic .Vamultumesc
Cel mai recent răspuns: maryuta , utilizator 11:15, 10 Noiembrie 2014
tot de la firma veti primi banii pt indemnizatia de maternitate (lahuzie). Indemnizatia de CCC o veti primi de la AJPIS (prestatii sociale).
va multumesc. Dar acel prenatal mai exact acele 2 luni INAINTE DE A NASTE tot de la firma si nu trebuia achitat pana acum de sef.si lehuzia sau dupa ce primesc CCC.Va multumesc mult sa stiu pe cine sa intreb statul sau seful.
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
maryuta, utilizator
ba da...la data platii salariilor.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:

a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. - Angajatorul trebuie sa va plateasaca indemnizatiile pentru concediile medicale si apoi va recupera banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Asadar daca angajatorul nu va plateste certificatele medicale sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

ma puteti ajuta cu un model de cerere pentru a putea face scris la C.J.A.S pentru a-mi cere drepturile .Va multumesc,

Alte discuții în legătură

Refuz la plata concediului medical ValcuMirela ValcuMirela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pot face daca seful meu de trei luni refuza sa-mi plateasca concediul medical de care beneficiez pentru fetita mea de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ioanamariab ioanamariab am lucrat la o firma a unei cunostinte si am ramas insarcinata, si din luna a 5 a de sarcina am avut probleme si am intrat in concediu de risc maternal, sefa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical agarycyala agarycyala cum as putea obtine bani de pe concediu medical.Din cate stiu bani se vireaza in contul firmei unde lucrez.Si administratorul firmei nu da bani de pe concediu ... (vezi toată discuția)