Buna ziua,
In data de 01.11.2014 mi-a fpst retinut permisul de conducere deoarece autoturismul pe care il conduceam avea numerele rosii expirate de doua zile.
Conform legii fapta se incadreaza ca si gravitate a fi o fapta penala.
Anul acesta a fost data noua lege 318 Procedura Penala in cazul in care cineva care incalca legea prima data si nu are antecedente anterioare poate fi absolvit de orice vina prin respectrarea unor cerinte stabilite dn lege cum ar fi munca in folosul comunitatii sau prezentarea regulata in fata unei comisii.
Problema este ca numai procurorul stabileste daca ma incadrez in legea 318 si nu stiu care sunt criteriile avute in vedere pentru a decide daca ma incadrez in aceasta lege, adica nu il obliga legea sa aplice aceatsa lege chiar daca eu nu am produse nici daune si nici nu am incalcat alte reguli; in cazul in care trimete procesul in instanta ce se va intampla?! presupun ca va fi aplicata o sentinta cu suspendare.
Daca totusi aplica in cazul meu legea 318 in cat timp pot recupera permisul?!
Va multumesc!
ART. 334 c.p.
Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Nu este vorba de nici o lege, presupun ca va referiti la art.318 din C.p.p.care reprezinta o solutie de neurmarire si netrimitere in judecata pe care o poate dispune procurorul.
ART. 318
Renunţarea la urmărirea penală
(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
(2) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
(3) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
d) să frecventeze un program de consiliere.
(4) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (3), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei.
(5) Ordonanţa de renunţare la urmărire cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2), precum şi dispoziţii privind măsurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol şi art. 315 alin. (2) - (4), termenul până la care trebuie îndeplinite obligaţiile prevăzute la alin. (3) din prezentul articol şi sancţiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum şi cheltuielile judiciare.
(6) În cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a obligaţiilor în termenul prevăzut la alin. (4), procurorul revocă ordonanţa. Sarcina de a face dovada îndeplinirii obligaţiilor sau prezentarea motivelor de neîndeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O nouă renunţare la urmărirea penală în aceeaşi cauză nu mai este posibilă.
(7) Ordonanţa prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate.
#B
da la legea .318 din C.p.p.am dorit sa fac referire nu stiu cum ar fi posibi sa fac referire la ea la prima intalnire cu procurorul, doresc sa specific faptul ca in 10 ani de cand am permis nu am avut nici o incalcare de circulatie in afara de o amenda de circulatie pt depasire viteza acum 6-7ani.
Dar cu caracter penal nu am avut nici o abatare am scos astazi si cazierul, recunosc este vina ca nu m-am uitat pe documentele masinii, dar oare pt o neglijenta sa ajung in postura de condamnat, fara sa fac rau nimanui si fara sa distrug nimic, oare suferinta mea psihica prin care trec nu etse suficienta?! trebuia sa plec si din tara in baza unui contract ferm incheiat s-a naruit totul pt o neglijenta....nu stiu cum ar fi posibil sa determin pe domnul procuror care va instrumenta cazul sa ia in considerare legea mentionata....nu cred ca statul roman ar avea de castigat daca eu as fi condamnat chiar si cu suspendare.
Stimate domn, v-am explicat in primul rand ca nu este vorba de o lege, este un articol din Codul de procedura penala care se refera la renuntarea la urmarire penala, care este una din soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată. Nu aveti cum dvs sa-l determinati pe procuror sa dispuna aceasta solutie, singur va aprecia in functie de criteriile stabilite in art. despre care facem vorbire, de altfel, este posibil ca dvs nici sa nu aveti contact direct cu procurorul, acesta va dispune prin ordonanta continuarea urmaririi penale impotriva dvs si mai departe punerea in miscare a actiunii penale, iar pentru audiere sa il delege pe organul de cercetare penala sa va audieze in calitate de suspect/inculpat.
Va multumesc...dar in cazul in care dispune judecarea desi nu intleg de ce ar face acest lucru, in instanta pot fi avertizat cu amenda administrativa?! sau sentinta va fi exceutare cu suspendare...oare chiar nu conteaza absolut deloc faptul ca nu am nici o abataere si ca nu reprezint un pericol pentru societate?!
Daca ajungeti sa fiti trimis in judecata, nu exista varianta amenzii administrative dar nici sa ajungeti dupa gratii, daca spuneti ca nu aveti antecedente.
Solutia de renuntare la urmarire penala dispusa de procuror in cursul urmaririi penale este de asemenea posibila.