Buna ziua,
Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, rezident intr-o tara din Comunitatea Europeana. B a cumparat 50% din proprietate, in anul 2006, in urma intermedierii pe care A, a facut-o. A a contribuit alaturi de B, financiar, cu o cota, la suma cu care B si-a cumparat partea de 50%,parte ce-i apartine lui B. Din 2006, dupa cumparare,ca urmare a unor diferenduri, B a plecat din Ro.
Conf legislatiei in vigoare, B este proprietar doar pe 50% din casa, B putand sa devina proprietar legal si asupra terenul cumparat, doar la scurgerea a 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, adica anul 2012 (legea 312/2005).
A a angajat un avocat si incepand din 2008 luna octombrie a trimis 3 scrisori lui B, prin care ii solicita sa vina sa-si reglementeze situatia cu coproprietatea, propunandu-i si o suma(chiar mai mare decat suma cheltuita in aceasta cumparare), ptr a rascumpara cele 50% ale lui B. La niciuna dintre scrisori ( expediate cu confirmare de primire- deci primite de destinatar), B nu a raspuns.
A a incercat prin scrisori sa medieze rezolvarea pe cale amiabila a diferendului cu B.
A, in urma discutiilor cu avocatul, momentan vede rezolvarea "clasica" a acestei probleme, prin intentarea unui proces de iesire din indiviziune, expertiza imobiliara, sulta.
ar mai fi de pus in discutie si doua solutii "extra":
1.In situatia, in care B evita in mod constant acest subiect, se poate solicita in instanta ????- declararea nulitatii partiale a contractului de v/c( pe partea de teren)- conf legii 312/2005, prin care B a dobandit cei 50% din proprietate si pe cale de consecinta repunerea in situatia anterioara incheierii contractului de v/c, respectiv restituirea de catre A, catre B a sumei, conf actului juridic desfiintat(contract de v/c).?
2.Exista posibilitatea, in acest caz , a unei actiuni de - revendicare in anulare?
Ar putea constitui aceasta, a doua solutie "extra"?
Care dintre cele 3 solutii ar avea cel mai mare sorti de izbanda in fata instantei de judecata ?
va multumesc
Cel mai recent răspuns:
Alin Paidiu , Avocat
18:53, 3 Iunie 2009