avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... doi coproprietari-varariante
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

doi coproprietari-varariante

Buna ziua,
Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, rezident intr-o tara din Comunitatea Europeana. B a cumparat 50% din proprietate, in anul 2006, in urma intermedierii pe care A, a facut-o. A a contribuit alaturi de B, financiar, cu o cota, la suma cu care B si-a cumparat partea de 50%,parte ce-i apartine lui B. Din 2006, dupa cumparare,ca urmare a unor diferenduri, B a plecat din Ro.
Conf legislatiei in vigoare, B este proprietar doar pe 50% din casa, B putand sa devina proprietar legal si asupra terenul cumparat, doar la scurgerea a 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, adica anul 2012 (legea 312/2005).
A a angajat un avocat si incepand din 2008 luna octombrie a trimis 3 scrisori lui B, prin care ii solicita sa vina sa-si reglementeze situatia cu coproprietatea, propunandu-i si o suma(chiar mai mare decat suma cheltuita in aceasta cumparare), ptr a rascumpara cele 50% ale lui B. La niciuna dintre scrisori ( expediate cu confirmare de primire- deci primite de destinatar), B nu a raspuns.
A a incercat prin scrisori sa medieze rezolvarea pe cale amiabila a diferendului cu B.
A, in urma discutiilor cu avocatul, momentan vede rezolvarea "clasica" a acestei probleme, prin intentarea unui proces de iesire din indiviziune, expertiza imobiliara, sulta.
ar mai fi de pus in discutie si doua solutii "extra":
1.In situatia, in care B evita in mod constant acest subiect, se poate solicita in instanta ????- declararea nulitatii partiale a contractului de v/c( pe partea de teren)- conf legii 312/2005, prin care B a dobandit cei 50% din proprietate si pe cale de consecinta repunerea in situatia anterioara incheierii contractului de v/c, respectiv restituirea de catre A, catre B a sumei, conf actului juridic desfiintat(contract de v/c).?

2.Exista posibilitatea, in acest caz , a unei actiuni de - revendicare in anulare?
Ar putea constitui aceasta, a doua solutie "extra"?

Care dintre cele 3 solutii ar avea cel mai mare sorti de izbanda in fata instantei de judecata ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 18:53, 3 Iunie 2009
1-nulitatea unui contract nu poate fi solicitata pentru motivul ca una din parti refuza sa vanda cota luiparte fie la un pret rezonabil .. fie refuza vanzarea. Nulitatea poate fi solicitata pentru acele motive de nulitate absoluta sau relativa prevazute de lege.
2-ACtiunea in revendicare e una .... cea in anulare e altceva.
Revendicarea este actiunea proprietarului neposesor indreptata impotriva posesorului neproprietar .. si in mod cert nu e situatia dvs.
Pentru constatarea nulitatii ... e valabil punctul 1.
Pe de alta parte .... mai apare impedimentul ca actiunea in revendicare nu poate fi introdusa decat de toti cei ce au calitatea de coproprietari. Dvs. de unul singur nu aveti calitate de a revendica cota de 1/2.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Alin Paidiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare in anulare simonnab simonnab Buna ziua, Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, ... (vezi toată discuția)
Revendicare in anulare ?anularec/v? simonnab simonnab Buna ziua, Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, ... (vezi toată discuția)
Revendicare in anulare ?anularec/v? simonnab simonnab buna ziua nu sunt un specialist in domeniu, dar mergand pe ideea declararii nulitatii partiale a contractului de c/v, prin care B a devenit proprietar pe 50% ... (vezi toată discuția)