avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare in anulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare in anulare

Buna ziua,
Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, rezident intr-o tara din Comunitatea Europeana. B a cumparat 50% din proprietate, in anul 2006, in urma intermedierii pe care A, a facut-o. A a contribuit alaturi de B, financiar, cu o cota, la suma cu care B si-a cumparat partea de 50%,parte ce-i apartine lui B. Din 2006, dupa cumparare,ca urmare a unor diferenduri, B a plecat din Ro.
Conf legislatiei in vigoare, B este proprietar pe partea sa de proprietate, respectiv numai pe casa, B putand sa devina proprietar legal si asupra terenul cumparat, doar la scurgerea a 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, adica anul 2012 (legea 312/2005).
In aceasta situatie, A a incercat prin scrisori sa medieze rezolvarea pe cale amiabila a diferendului cu B, respective sa-I inapoieze banii cheltuiti.
La niciuna dintre scrisori, expediate cu confirmare de primire si primite de destinatar, B nu a raspuns.
Rezolvarea clasica a unui asemenea caz, din ce am citi pe acest forum este un process de iesire din indiviziune a lui A, si depagubirea lui B-sulta
Din info disponibile, tot de pe acest forum, reiese ca un astfel de process este destul de lung.
Intreb: ar mai exista si alte variante de a rezolva acest caz , bineinteles, la baza stand –despagubirea lui B de catre A?


1.In situatia, in care B evita in mod constant acest subiect, se poate solicita in instanta, declararea nulitatii partiale a contractului de v/c( pe partea de teren)- conf legii 312/2005, prin care B a dobandit cei 50% din proprietate (teren si casa)

2.Exista posibilitatea, in acest caz , a unei actiuni de - revendicare in anulare?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: simonnab , utilizator 12:09, 3 Iunie 2009
Buna ziua.

Din punctul meu de vedere iesirea din indiviziune este singura posibilitate. Aceasta poate intr-adevar sa dureze destul de mult mai ales avand in vedere ca citarea lui B se va face in strainatate. In ceea ce priveste nulitatea partiala ar trebui vazut contractul, dar in orice caz ar putea afecta vanzarea cumpararea numai cu privire la teren, intrucat legea 312/2005 se refera numai la terenuri, nu si la constructii. Rezultatul ar fi ca B ar ramane proprietarul a 50% din constructie si cu un drept de superficie asupra terenului. Actiunea in revendicare este o actiune pe care o poate introduce un proprietar neposesor, deci o persoana care are un titlu mai mult sau mai putin valabil (a se stabili de instanta) dar care nu are posesia bunului. Din descrierea situatiei d-voastra inteleg ca nu aveti nici o modalitate de a pretinde proprietatea cotei parti de 50%.
Inteleg ca A a contribuit financiar la plata pretului cotei parti ce apartine lui B. Daca acest lucru este prevazut expres in actul de imprumut, acest act ar trebui sa fie inscris in cartea funciara a imobilului intrucat in baza sa se constituie privilegiul celui care a imprumutat bani cumparatorului pentru plata imobilului catre vanzator. Daca suma de bani nu a fost restituita va puteti indestula din cota parte a lui B cu prioritate fata de orice alti eventuali creditori. Asa s-ar putea rezolva si problema proprietatii comune.

Mult succes!
buna ziua
nu sunt un specialist in domeniu, dar mergand pe ideea declararii nulitatii partiale a contractului de c/v, prin care B a devenit proprietar pe 50% din proprietate, conf legii 312/2005 art.4, el devenind proprietar de drept si asupra terenului de abia in anul 2012,continuand cu faptul ca B, desi a fost notificat prin scrisori de dorinta lui A de a rezolva diferendul pe cale amiabila, scrisori la care nu a raspuns, timpul trecand, nu se poate preintampina aceasta inertie a lui Bprin declararea nulitatii in totalitate a contratului c/v si repunerea in situatia anterioara incheierii contractului de c/v, respectiv darea unei sentinte judecatoresti ( bineintele ca A va tre sa introduca o actiune in justitie ...dar cu ce speta???)prin care A sa ii restiuie lui B suma din contractul c/v , suma reprezentand prestatiile efectuate de B in baza actului juridic desfiintat, respectiv a contractul c/v ?
Mentionez ca A este propietarul in posesie, B neavand nicio contributie la cheltuielile curente (intretinere, curent, gaz, impozit) ce au fost si sunt necesare ptr "supravietuirea" acestui apartament, el nelocuind niciodata in acest apartament.
Am inteles ca solutia cea mai simpla, ptr ca A sa devina proprietar pe 100%, este sa faca un proces de iesire din indiviziune, expertiza, sulta catre B.
Sunt foarte curios daca exista, ptr A, dpdv juridic si o eventuala modalitate de a rezolva cazul, print-o solutie "neconventionala", ia afara de solutia "clasica" - iesirea din indiviziune?

va multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare in anulare ?anularec/v? simonnab simonnab Buna ziua, Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, ... (vezi toată discuția)
Doi coproprietari-varariante olivianus olivianus Buna ziua, Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, ... (vezi toată discuția)
Revendicare in anulare ?anularec/v? simonnab simonnab buna ziua nu sunt un specialist in domeniu, dar mergand pe ideea declararii nulitatii partiale a contractului de c/v, prin care B a devenit proprietar pe 50% ... (vezi toată discuția)