Buna ziua,
Suntem 2 coproprietari (teren si casa), A si B, cu cate 50% fiecare, conf CF.Coproprietarul A este roman, iar coproprietarul B este strain, rezident intr-o tara din Comunitatea Europeana. B a cumparat 50% din proprietate, in anul 2006, in urma intermedierii pe care A, a facut-o. A a contribuit alaturi de B, financiar, cu o cota, la suma cu care B si-a cumparat partea de 50%,parte ce-i apartine lui B. Din 2006, dupa cumparare,ca urmare a unor diferenduri, B a plecat din Ro.
Conf legislatiei in vigoare, B este proprietar pe partea sa de proprietate, respectiv numai pe casa, B putand sa devina proprietar legal si asupra terenul cumparat, doar la scurgerea a 5 ani de la aderarea Romaniei la UE, adica anul 2012 (legea 312/2005).
In aceasta situatie, A a incercat prin scrisori sa medieze rezolvarea pe cale amiabila a diferendului cu B, respective sa-I inapoieze banii cheltuiti.
La niciuna dintre scrisori, expediate cu confirmare de primire si primite de destinatar, B nu a raspuns.
Rezolvarea clasica a unui asemenea caz, din ce am citi pe acest forum este un process de iesire din indiviziune a lui A, si depagubirea lui B-sulta
Din info disponibile, tot de pe acest forum, reiese ca un astfel de process este destul de lung.
Intreb: ar mai exista si alte variante de a rezolva acest caz , bineinteles, la baza stand –despagubirea lui B de catre A?
1.In situatia, in care B evita in mod constant acest subiect, se poate solicita in instanta, declararea nulitatii partiale a contractului de v/c( pe partea de teren)- conf legii 312/2005, prin care B a dobandit cei 50% din proprietate (teren si casa)
2.Exista posibilitatea, in acest caz , a unei actiuni de - revendicare in anulare?
va multumesc
Cel mai recent răspuns:
simonnab , utilizator
12:09, 3 Iunie 2009