avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PROCURA PENTRU OBTINEREA CUSTODIEI EXCLUSIVE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PROCURA PENTRU OBTINEREA CUSTODIEI EXCLUSIVE

Buna ziua,
am obtinut de la fostul sot, de care sunt divortata din sept.2012, procura prin care declara ca este de acord sa imi cedeze custodia exclusiva a fiicei mele minore,13 ani, in prezent noi avem custodie comuna, si ma imputerniceste sa fac toate demersurile necesare( el va parasi tara ), fara ca cineva sa se impotriveasca. Intrebarea mea , ce trebuie sa fac mai departe? Se va face o alta ancheta sociala? Care este procedura cea mai simpla si rapida ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:13, 4 Noiembrie 2014
Fiind divortata dupa noul cod civil, nu este vorba despre custodie exclusiva, ci despre exercitarea autoritatii parintesti in comun. Nu poate renunta la acest drept.

Conform Pct 20. din Lg 257/2013 pentru modificarea si completarea legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului-
Articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) In situatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(2^2) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu-si exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (21), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2^3) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil, din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror alte institutii ce intra in contact cu copilul.
(2^4) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
Tot instanta este cea care decide.
Nu inteleg ce fel de procura este asta. Dvs aveti acum exercitarea autoritatii parintesti in comun cu tatal. Singura situatie in care aveti nevoie de acordul lui legalizat este situatia in care doriti sa iesiti din tara cu copilul. Atunci statul va cere si acordul celuilalt parinte. Nu este vorba de custodie exclusiva. Custodia exclusiva este decisa de instanta si pe baza unor motive intemeiate. Iar faptul ca tatal pleaca din tara nu este motiv intemeiat.
Tatal nu se ocupa de copil, nu trimite pensia in mod constant, cand o face trimite cat doreste, nu a cerut si nu are program de vizita, nu a venit in ultimul an la copil, nu suna, nu il intereseaza nimic.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
georgetasolo, utilizator
Unica soluţie ce o aveţi la dispoziţie este să cereţi în instanţă autoritatea părintească unică pe motiv de dezinteres.Dacă nu răspunde la cererea dvs, nu trimite întâmpinare, nu răspunde la citaţii, veţi obţine autoritatea unică.Dar durează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)