avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiunea de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiunea de vanzare

buna ziua
socru meu vrea sa faca un contract cu promisiune de vanzare cu sotul meu.Este bun acest contract poate cineva sal atace ce valoare are acest contract in fata legii?in eventualiatea unui proces se succesiune?

Multumesc
o zi placuta!
Cel mai recent răspuns: kryssa555 , utilizator 18:11, 14 Noiembrie 2014
Dati mai multe detalii.......
Socrul dvs mai are copii? De ce vrea sa vanda?
Şi, presupunînd că socrul mai are copii, care ar fi impedimentul? Nu ar putea să promită (iar ulterior, să vîndă) unuia dintre ei?

Apoi, cu ce alt scop ar vrea să vîndă decît acela de a obţine preţul vînzării?

Mă rog...


scopul intrebarilor mele a fost sa o putem lamuri pe utilizatoare asupra alegerii corecte a actului. Vanzarea intre parinti si copii stiti foarte bine ca ascunde o donatie.caci nu se da un pret de obicei iar de esenta vanzarii este pretul....

insa sunteti atat de preocupat sa faceti referiri la postarea mea incat uitati ca de fapt trebuie sa raspundeti userului ....neaducand plus valoare discutiei...iar de data asta pt ca nu v am vazut demult prin forum nu șterg msg ca Off topic.... ;)
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
ContSters250994, utilizator
Buna dimineata,

scuze ptr.msg intarziat...Da referitor la socru meu mai are o fata dar vrea sai lase baiatului
Promisiunea de vanzare-cumparare este un contract (antecontractul) si este acordul convenit de părţi prin care promitentul se angajează faţă de beneficiar să încheie cu acesta, în termenul stabilit, un contract ale cărui elemente sunt stabilite prin acest acord.
Prin antecontractul de vânzare-cumpărare se stabileşte obiectul vânzării, preţul bunului a cărui proprietate se va transmite, termenul până la care se va încheia tranzacţia, precum şi alte clauze considerate de părţi a fi de esenţa contractului pe care îl vor încheia în viitor.
În ceea ce priveşte forma promisiunii de contract, în principiu, ea este valabilă şi atunci când a fost cuprinsă într-un înscris sub semnătură privată. Aceasta înseamnă că, pentru a fi valabil antecontractul respectiv, nu este absolut necesară prezentarea părţilor la un notar public pentru autentificarea antecontractului respectiv, cu plata aferentă a taxelor, ci este suficient ca antecontractul să fie încheiat de părţile antecontractului. De asemenea, antecontractul poate să fie prezentat pentru atestare unui avocat sau poate să fie încheiat în cadrul unei agenţii imobiliare (pentru imobilele ce pot forma obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare).
Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancţiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de şase luni de la expirarea lui.

Promisiunea se va putea radia, dacă cel îndreptăţit nu a cerut instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, în termen de şase luni de la trecerea termenului fixat pentru încheierea lui sau dacă, între timp, imobilul a fost definitiv adjudecat în cadrul vânzării silite de către un terţ care nu este ţinut să răspundă de obligaţiile promitentului (art. 906 alin. 2 din NCC).
În fine, legat de antecontract, trebuie amintit şi faptul că potrivit art. 2386 pct. 2 din NCC, promitentul achizitor (cumpărător) beneficiază de ipotecă legală pentru neexecutarea promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, asupra imobilului respectiv, pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia.

Daca mai exista si sora ca parte interesata, poate promova actiune in constatarea simulatiei contractului de vanzare-cumparare. Ce inseamna aceast lucru? Se solicita instantei sa constate ca intentia tatalui nu a fost vanzarea, intre el si fiu ( sotul dvs.) rareori achitandu-se un pret pentru imobilul instrainat, ci s-a avut in vedere o donatie ascunsa.
Avantajul admiterii unei astfel de actiuni pentru cel care o promoveaza nu este unul imediat. Bunul ramane in proprietatea celui ce l-a primit (nu se poate trece totusi peste intentia partilor), insa nu sub forma unei vanzari, ci sub forma unei donatii iar aceasta inseamna ca, la decesul parintilor, va putea fi obligat sa raporteze donatia si sa readuca bunul la masa succesorala in situatia in care s-ar fi incalcat rezerva succesorala a celuilalt mostenitor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Bună seara, as dori sa întreb un contract de promisiune înscris ... Anca.. Anca.. Bună seara, as dori sa întreb un contract de promisiune înscris în cartea funciara cât timp este valabil? (vezi toată discuția)
Antecontract fara intabulare incepand cu 1 oct 2011? CipiM CipiM Am de facut un antecontract pentru cumparerea uni apartament dar vanzatorului nu i-au iesit inca actele de cadastru si intabulare. Am fost la un notar sa ... (vezi toată discuția)
Antecontractul valentina22 valentina22 dupa noul C Civ ce valoare legala mai are antecontractul in fata notarului si ce acte sunt necesare? (vezi toată discuția)