avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere pentru divort si incredintare minor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere pentru divort si incredintare minor

buna seara. va rog sa imi spuneti cum se procedeaza in cazul divortului prin mediere vis-a-vis de pensia alimentara a copilului. am semnat impreuna cu sotul meu (in Aprilie 2014) un contract de mediere legat de divort si pensie alimentara.avem un baietel de 2 ani care a ramas in intretinerea mea. acum dosarul se afla la buftea deoarece sotul nu s-a prezentat la prima infatisare. in contractul de mediere este stipulat ca sotul sa imi plateasca o pensie alimentara de 300 ron incepand cu luna Mai. el a parasit domiciliul din Ianuarie. pana acum nu am primit nici un ban de la el. mentionez ca divortul nu a fost finalizat la tribunal inca. el este obligat sa imi plateasca pe baza contractului de mediere sau pana nu se pronunta in instanta divortul nu este obligat la plata.
Din moment ce va aflati cu o cerere pe rolul instantei de judecata, instanta se va pronunta cu privire la toate aspectele. Veti administra in instanta probe pe baza carora instanta sa se pronunte pe cererea dvs.
In acest caz, instanta ar trebui sa consfinteasca intelegerea facuta la mediator.


Interventie moderator:Text editat. Va rog cititi cu atentie speta expusa de utilizator pentru a putea da un raspuns pertinent si la obiect. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
am semnat impreuna acordul de mediere, a fost de acord sa plateasca pensia , doar ca nu s-a tinut de cuvant. eu am fost si am depus dosarul in instanta iar el nu s-a prezentat la prima infatisare. la mediator totul a decurs normal de ambele parti. inteleg ca daca nu s-a prezentat la prima infatisare, acordul de mediere nu mai este valabil? divorul se ia ca atare fara a se tine cond de contractul de mediere semnat de amandoi?
se ia in calcul faptul ca el nu a contribuit la cresterea copilului din luna ianuarie, de cand a parasit domiciliul? sau ca nu a platiti pana cum nimic (asa cum este stipult in contract)? sau de cand se pronunta instanta el trebuie sa plateasca retroactiv (din Ianuarie sau din Mai)?
Dupa obtinerea acordului de mediere (intelegerea partilor conform vointei acestora) banuiesc ca ati depus acordul la judecatorie, impreuna cu o cerere de consfiintire a acestuia, urmand ca instanta sa dea o hotarare judecatoreasca care sa contina ce ati stabilit de comun acord.

Avantajul acestui acord de mediere este faptul ca nu aveti mai multe termene pentru divort si incredintare minor (termenele se pot intinde si pe 1 an intreg), ci instanta se pronunta in camera de consiliu in cel mai scurt timp. Daca sotul ar fi fost prezent, acum erati divortati si erati si parinte rezident pentru minor.

Instanta tine cont de vointa partilor la data semnarii acordului de mediere, chiar daca una dintre parti s-a razgandit.
Cand instanta se va pronunta sotul va avea de platit si din urma obligatia de intretinere a minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minor dream77 dream77 Buna, Fratele meu este in curs de divort, pe 24Feb are prima infatisare si am dori sa stim cam cat ar putea dura . Pe scurt despre ce este vorba: Fratele ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord in instanta andreiionel andreiionel Sotia vrea sa divorteze de comun acord in instanta. dupa noul cod civil exista un model de cerere de divor de comun acord? eu vreau ... (vezi toată discuția)
Divort culpa comuna marinescucorneliu marinescucorneliu buna ziua, sotia mea a depus actele de divort din culpa comuna. Pe instiintarea de divort e trecut la probatoriu ancheta sociala,( avem un copil impreuna) ... (vezi toată discuția)