avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Presiunea la demisie si stimulentul de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Presiunea la demisie si stimulentul de insertie

Buna ziua. Sotul meu beneficiaza de Stimulent de insertie pentru copil.La serviciu au fost aplicate presiuni asupra lui pentru demisie.As dori sa stiu daca este vreo lege care sa oblige angajatorul sa il primeasca inapoi la serviciu in conditiile in care el este beneficiarul stimulentului de insertie.Si daca nu pentru cat timp ii este sistata primirea stimulentului.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:09, 5 Noiembrie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

2. - Nu putea nimeni sa-l oblige sa demisioneze.
- Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului.
- Dar daca a demisionat atunci nu mai este vina angajatorului pentru ca nu el a dispus incetarea contractului individual de munca (CIM).
- Poate contesta decizia de incetare a CIM daca poate dovedi ca a fost fortat sa demisioneze.

3. - Stimulentul de insertie se plateste numai pe perioada cat are venituri din salariu.
- Daca isi gaseste un alt loc de munca se reia (la cerere) plata stimulentului de insertie dar numai pana implineste copilul varsta de 2 ani.
ioanagliga a scris:

Buna ziua. Sotul meu beneficiaza de Stimulent de insertie pentru copil.La serviciu au fost aplicate presiuni asupra lui pentru demisie.....

1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! lucrez intr-o unitate scolara si zilnic ,atat eu cat si colega mea suntem hartuite si se fac presiuni de catre conducerea unitatii pentru a ne lasa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna ziua, as dori sa stiu daca mi se desface contractul de munca fara acordul meu, cum trebuie sa ma comport? Si daca mi se va propune ... (vezi toată discuția)