Buna ziua!
Ma numesc Ioana si intampin urmatoarea problema: in urma cu 4 ani si jumatate, tatal meu a decedat. De pe urma lui mostenit o creanta la un credit de la BRD, trimisa ulterior catre EOS (firma de recuperari), firma cu care am "colaborat" pentru achitarea respectivei restante timp de aproape 2 ani. Acesta este pasivul mostenirii + restanta impozitului neachitat din 2009... Urmare a achitarii datoriilor, se considera ca am acceptat tacit mostenirea, ok?
Activul mostenirii este ...dubios, necunoscut, greoi, adica: Tatal meu locuia intr-o curte (mediul rural) impreuna cu unchiul lui (fratele tatalui). In curtea respectiva sunt doua corpuri A si B, impartite egal, atat din punct de vedere al suprafetei imobilului, cat si din punct de vedere al terenului arabil din curtea respectiva.
Dupa inmormantare, rudele, pe care nu le cunoasteam foarte bine sau abia le cunosteam, mi-au spus faptul ca jumatate din casa mi se cuvine, conform impartirii de pe vremea strabunicii. Aici este alta poveste: Strabunica a avut 4 copii. Am inteles ca le-ar fi dat impartit averea corespunzator, adica egal, unii dintre copii si-au facut actele, altii nu. Cel care nu si-a facut actele este bunicul meu, tatal meu mostenindu-l ulterior, iar acum eu.
Situatia financiara nu mi-a permis sa dezbat succesiunea la momentul respectiv - mentionez ca detin un singur inscris (intitulat Act de proprietate) in care este mentionata situatia relatata, adica ce suprafata are casa, din cate corpuri este compusa, vecinatati si terenul din curte, insa acel act nu este semnat/stampilat de catre notarul care l-a autorizat. Are un nr. de inregistrare si pe verso se mentioneaza ca este facut in 3 exemplare: cate unul pentru parti si unul se va pastra la Arhiva Nationala a Notarilor Publici, arhiva care a ars acum vreo 20 de ani si nici dansii nu detin actul respectiv.
M-am gandit ca ar putea sa ma ajute directia Taxe si impozite pentru a mi se elibera un certificat prin care se constata suprafata impozabila + terenul. Din pacate, apare doar imobilul. Si doamnele de acolo s-au mirat...
Nu stiu daca am fost destul de explicita, ideea este ca nu stiu cu ce sa incep, rudele mele nu sunt deloc cooperante, banuiesc ca imi ascund foarte multe informatii favorabile mie pentru ca se contrazic si se incurca in minciuni.
Nici unchiul care locuieste in aceeasi curte, corpul B (sa zicem), nu doreste sa ma vada, spune ca este casa lui si daca nu imi convine, imi va da 50 (milioane lei vechi) sa nu il mai deranjez. Mai mult, spune vecinilor de pe strada ca a cumparat partea cealalta de casa.
M-as bucura daca m-ati ajuta cu cateva pareri, m-as mai putea gandi la cateva piste de cautare si de rezolvare a situatiei.
Multumesc!!