Bunicii vor sa-mi vanda jumatate din casa si din terenul aferent(aprox 2500mp). ei spun ca tatal meu si unchiul "au rol" pe o parte din proprietate. se refera la rol fiscal? tata plateste anual impozit la primaria zonei noastre(extraurban) pentru acest teren (care se pare ca este toata proprietatea,dupa suprafata cu care figureaza la primarie). vor sa-mi vanda, deci, o parte(jumatate) si sa-i lase cumva si unchiului meu o parte din casa si din teren, dar fara ca acesta sa poata vinde sau sa ne poata interzice accesul pe proprietate, in curtea comuna, cu o singura poarta de acces(au existat mereu conflicte cu el din cauza acestor idei).mie imi vor face v-c, dar pentru unchiul meu ce va trebui in situatia pe care v-am expus-o(in principal accesul in curtea comuna)?merge o mostenire? mai trebuie pt asa ceva platit vreun impozit ca pt act v-c? :help: ce nu va fi vandut acum(o gradina) se va imparti egal dupa decesul parintilor intre cei 2 fii (tata si unchiul), corect? o gramada de intrebari...sunt in ceata...:sorry:
Tatal dvs nu poate avea rol fiscal pe o parte din proprietate decat daca este proprietar!
Daca bunicii va vand o parte din teren , cealalta parte din teren in cazul decesului lor va fi mostenita in cote egale de 1/2 de catre tatal si unchiul dvs!(fratele lui)
SUCCES!
=D>
Multumesc domnului Mihai Grigore.ma bucura si faptul ca raspunsul dvs reflecta dorinta mea (dupa deces se va imparti 50-50 cu tata):). Dar tot nu inteleg pt ce plateste tatal meu impozit anual?proprietatea este din 1976,iar in 1988, bunicii spun ca le-au facut "rol"(nu stiu ce vor sa spuna cu asta) pe cate o parte din casa si din teren.in baza acestui "rol" tata plateste impozit anual.deci, despre ce credeti ca este vorba?
sincera sa fiu eu cred ca dvs doriti doar sa aflati niste informatii. ;)
din cele spuse de dvs., rezulta in mod cert, ca bunicii au facut acte de vanzare-cumparare pt. o parte din proprietate, celor doi fii ai lor .
insa impozitul ar trebui sa fie platit de amandoi, nu doar de catre tatal dvs .
in ceea ce priveste cealalta parte din proprietate pe care dansii doresc sa v-o vanda dvs ., pot face acest lucru, dar asa cum v-am mai explicat si acum cateva zile , descendentii pot ataca ulterior decesului bunicilor, acel act .
daca nu va fac dvs acte pe jumatatea ramasa din proprietatea dansilor, aceasta se va imparti in mod egal, la decesul bunicilor, intre cei doi fii mostenitori .
Sincer,nu doresc doar niste informatii, dar nu va pot demonstra asta. oricum,daca doriti,ma puteti ajuta cu sfaturi in continuare. am fost la primarie sa vad pentru ce se plateste impozitul si am si explicat cuiva ca bunicii vor sa-mi vanda. si mi s-a spus ca trebuie pe langa actul de v-c (facut in '76) si titlu de proprietate conform legii 19/1991 (adica dupa ce s-a terminat cu pamanturile luate in perioada colectivizarii). si mi s-a mai spus ca va trebui sa scot de la primarie acel titlu de proprietate pe care bunicii nu cred ca l-au luat in '91, sau cel putin nu-l gasesc. cum trebuie procedat si cam ce costuri ar fi?multumesc
Un lucru e clar, mergeti la Directia Taxe si Impozite si lamuriti problema cu rolul fiscal.
Parerea mea este ca o concluzie clara cu privire la o situatie de fapt si de drept nu se poate trage decat cu actele in fata. De ce nu consultati un avocat inainte sa treceti la o v-c, nu costa mult si sunteti si lamurit de ceea ce urmeaza sa se intample cu proprietatea. Puteti sa rugati si notarul sa va ofere lamuriri.