avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere certificat de mostenitor

Buna ziua,
in urma decesului mamei, a ramas urmatoarea masa succesorala: 2 terenuri alipite (cu 2 numere topo aferente) si un alt teren pe care se afla casa.
Sunt unic mostenitor.
Cand am fost la notar pentru succesiune, mi s-a eliberat certificatul de mostenitor doar pentru cele 2 terenuri. Intrebarea mea este de ce nu este trecut si cel de-al treilea teren pe care este si constructia pe acelasi certificat de mostenitor? Mentionez ca notarul a scos un extras de carte funciara pentru autentificare pentru acest numar topografic unde apare mama cu o cota de 15/30, ptr restul cotelor eu figurez ca proprietar.
Pentru a obtine certificatul de mostenitor pentru terenul acesta cu casa de locuit construita demult (aprox 50 ani) si intabulata pe numele mamei , este nevoie de expertiza topografica?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:22, 6 Noiembrie 2014
Certificatul de mostenitor nu este titlu de proprietate. Ce a spus notarul cu privire la acel teren si casa? Cred ca pe terenul si casa respectiva, nu exista acte. Ar fi bine sa consultati un specialist care sa vada actele, si sa va explice ce este de facut.
Ati incercat sa discutati cu notarul? Ce explicatie v-a dat pentru neinregistrarea acestui teren?
In cel mai fericit caz, va trebui sa intocmiti un supliment al certificatului de mostenitor in care va aparea acest teren. Cel mai sigur e sa consultati un avocat care sa studieze actele si sa va spuna daca trebuia sau nu mentionat acest teren,
Va multumesc pentru promptitudine.
Eu am constatat acasa ca pe certificatul de mostenitor nu este trecuta intreaga masa succesorala (adica acest teren pe care este si o constructie). Inca nu m-am dus sa vorbesc cu notarul, m-am gandit initial ca imi va spune ca este vina mea ca nu l-am informat corect care este masa succesorala).
Dar din moment ce prin hartii este si un extras de carte funciara pentru autentificare (care, din cate stiu, numai notarul il poate ridica de la OCPI), nu inteleg de ce nu a trecut si acest numar topografic in certificat.

Pentru transmiterea dreptului de proprietare prin mostenire a unui teren cu o constructie (constructie pentru care exista acte de proprietare din moment ce apare in extrasul de CF), este nevoie de vreo expertiza facuta de expert (altul decat notarul)?
Nu. Mergeți la notar si lămuriti. Daca este in ordine va face un supliment la certificatul inițial.
Certificatul de mostenitor este act de proprietate conf Codului Civil.
Joha a scris:

Nu. Mergeți la notar si lămuriti. Daca este in ordine va face un supliment la certificatul inițial.
Certificatul de mostenitor este act de proprietate conf Codului Civil.


Multumesc ptr raspuns. Suplimentul acesta va costa tot cat certificatul initial?

Alte discuții în legătură

Supliment succesiune pentru extensie constructie VectorC VectorC Buna ziua. Sunt mostenitorul unei case de vacanta care a apartinut parintilor mei, ambii decedati. Casa a fost construita in 1994 si extinsa in 1998 fara ... (vezi toată discuția)
Donatie si intabulare adelutzacj adelutzacj Buna seara, as avea o rugaminte la cine ma poate ajuta cu un sfat.Mama mea vrea sa imi doneze cota parte dintr-o casa pe care a obtinut-o prin mostenire cu ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)