avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum sa achit o datorie catre familia fostului sot?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum sa achit o datorie catre familia fostului sot?

Buna ziua,
Sunt divortata si ma gasesc acum in fata urmatoarei situatii:
August 2006: necasatorita fiind am cumparat pe numele meu un apartament.
Resursele financiare pentru aceasta achizitie au fost urmatoarele:
- 75% au provenit din creditul imobiliar contractat doar pe numele meu
- 15% au provenit de la socri (viitori socri la acea vreme) prin transfer bancar catre cont deschis pe numele meu
- 10% au provenit de la mama mea prin transfer bancar catre cont deschis pe numele meu
Sumele cu care ne-au sprijinit parintii au fost dobandite prin credit bancar pe numele lor.
Transferul in contul meu s-a facut fara nici un comentariu special legat de rolul acestor sume. A fost o tranzactie bancara obisnuita fara sa fie implicate terte parti (ex: notar) sau alte proceduri.
Acest ajutor a fost intotdeauna considerat ca un imprumut in sensul ca eu si sotul meu am achitat lunar sumele aferente ratelor prin transfer bancar inainte si in timpul casatoriei: eu catre contul mamei mele iar el catre contul parintilor lui pentru ca asa am agreat la acel moment.
Noiembrie 2008: Ne-am casatorit
Februarie 2014: Am divortat.
Plata ratelor mai sus mentionate de catre fostul sot inca se intampla la data divortului si s-ar putea sa fi continuat si dupa divort.
Nu am facut inca actul de lichidare si nu avem copii.
Fostul sot doreste acum sa ii inapoiez (lui sau) familiei lui atat suma initiala cu care ne-au ajutat parintii lui cat si dobanda aferenta.
In principiu sunt de acord. Ne-am inteles care ar fi valoarea corecta si o sa inapoiez acesti bani.
Intrebarile mele acum sunt urmatoarele:
1. Cat de legal si corect este sa inapoiez banii la fel de simplu cum i-am si primit, adica printr-un transfer bancar fara alte complicatii dar justificand ce reprezinta acest transfer?
2. Ce optiuni am la dispozitie ca sa ma protejez de eventuale abuzuri in viitor din partea sotului, a parintilor lor sau a viitoarei lui familii in cazul in care ar (re)pretinde ca eu sa mai platesc o data aceasta suma si dobanzile aferente cumulate pana data respectiva?
Eu nu am nimic impotriva sa inapoiez acesti bani insa vreau sa ma asigur ca vor ramane dovezi ca am facut-o.
Sper ca am fost clara in explicatii si ca puteti sa ma ajutati cu raspunsuri. Voi aprecia daca imi puteti da si referinte catre textele de lege care vor fi folosite ca argumente in raspunsurilor dumneavoastra, daca este posibil.
Multumesc anticipat pentru efortul si timpul alocat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:39, 6 Noiembrie 2014
Dovezi ca ati platit banii:
- le solicitati sa dea o declaratie notariala in sensul ca au primit suma de x lei de la dvs., reprezentand imprumutul + dobanda aferenta si ca nu mai au nicio pretentie de la dvs.
- sau le trimiteti suma prin mandat postal / transfer bancar in care specificati ce reprezinta suma respectiva.
Prima varianta este insa cea mai sigura, pentru ca obtineti declaratia lor cum ca nu mai au nicio pretentie.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
Cristina Pielmus , Avocat
Buna ziua.
Divortul este incheiat, certificatul este eliberat in februarie
Nu exista inca nici un document oficial al cererii sumei din partea sotului sau a familiei lui.
Intrebarea mea postata aici vine in urma faptului ca am consultat 2 cabinete notariale si ambele mi-au spus ca nu exista nici un temei legal pentru care eu sa inapoiez acesti bani pentru ca nici atunci cand i-am primit nu a existat nici un document care sa fie considerat oficial, eu sunt proprietarul si ca daca vreau totusi sa ii dau pentru ca asa consider ca este moral sa o fac cash. Fara o dovada a rambursarii mie aceasta varianta mi se pare foarte riscanta pe termen lung in cazul in care la un moment dat in viitor mi s-ar pretinde acesti bani din nou.
Multumesc pentru raspunsurile oferite pana acum.
socrii dvs nu mai sunt in termen pt a va cere banii, problema e cu sotul..sunt de parere ca el are un drept de creanta pt ratele ce s-au platit in timpul casatoriei si daca justifica faptul ca v-a dat un avans prin parintii lui.
Sunt de parere ca sotul ar trebui sa dea declaratie ca suma reprezinta pretentiile sale legate de ap si nu mai are si altele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala pentru cumparare locuinta Ani cosma Ani cosma Buna ziua. Sunt casatorita de 6 ani, dar in acest timp sotul meu a avut cateva tentative de a divorta. Se intoarce dupa un timp,dar nu am siguranta ca vom ... (vezi toată discuția)
Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Procura asigurare parte din casa parinteasca mia55 mia55 Buna ziua, Am dat fratelui meu ( la rugamintea parintilor) o suma de bani reprezentand partea lui din casa parinteasca in cazul decesului parintilor nostri. ... (vezi toată discuția)