avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala pentru cumparare locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala pentru cumparare locuinta

Buna ziua. Sunt casatorita de 6 ani, dar in acest timp sotul meu a avut cateva tentative de a divorta. Se intoarce dupa un timp,dar nu am siguranta ca vom ramane impreuna. Avem un copil de 2 ani si stam in chirie.
Deoarece a un salariu bun si o suma de bani de la parintii mei,as dori sa iau un credit imobiliar sa cumpar o locuinta unde sa ne mutam.
Deoarece nu am incredere ca nu mai pleaca iar,vreau sa ma asigur ca in caz de divort ratele dar si locuinta ramane mie si copilului.
Din cate stiu, o conventie matrimoniala urmata de lichidarea regimului comunitatii de bunuri, plus un act de donatie bani facut de parintii mei in favoarea mea m-ar pune la adapost de a ramane pe drumuri sau a partaja locuinta.
Va rog, imi puteti confirma/infirma? Ce ma sfatuiti?

Multumesc foarte mult!
Este in regula conventie matrimoniala (sa vrea si sotul) si act de donatie pt banii proveniti de la parintii dvs.

Discutii ar putea aparea daca contractati si un credit bancar pe care il platiti in timpul casatoriei, dar nu in privinta schimbarii categoriei bunului in comun ci doar pretentii pe c-valoarea ratelor achitate cat sunteti impreuna.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2015
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Depinde de venituri, depinde cum redactati conventia, e posibil sa precizati cat contribuie fiecare la cheltuielile familiei si cat ramane venit propriu! Si atunci nu mai aveti despagunbiri.
Puteti lasa o parte din bunuri comune, o parte proprii. Etc.
Verificati intai posibilitatile, intelegeti actul, caci e nevoie sa va comportati ca doi soti cu parte din bunuri separate, sa platiti anumite chestiuni nemteste, sa faceti anumite intelegeri intre voi de-a lungul casniciei etc.
Daca intr-o zi ii dati sotului bani sa va plateasca rata... el apăare platitor? Ce se intampla la divort cu banii aia, cu rata aia? Etc.
O conventie matrimoniala este utila in cazul dvs.
Asa rezolvati problemele ulterioare care se pot ivi.
Multumesc mult pentru raspunsuri!

Ce se intampla insa daca sotul nu este de acord cu incheierea acestei conventii?
Poate fi perfectat un act de donatie , in ceea ce priveste suma de bani dobandita de la parintii dumneavoastra, in urma perfectarii unui imprumut bancar.

Poate fi incheiata o conventie matrimoniala, privind regimul separatiei de bunuri.

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor


Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.



Succes.


Alte discuții în legătură

Regimul matrimonial al separatiei bunurilor blackjack87 blackjack87 Buna ziua, Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor: 1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar ... (vezi toată discuția)
Drepturi de proprietate Snake11 Snake11 Buna ziua! Sunt casatorita legal de 8 ani. Vreau sa cumpar o proprietate, dar, in cazul unui divort, sa imi ramana in totalitate mie, sotul meu sa nu aiba ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)