avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura fiscala posibil falsa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura fiscala posibil falsa

Bună ziua.

Va rog sa mă ajutați cum câteva sfaturi. Am achiziționat de la un magazin online anumite produse cu scopul de a le revinde. Am primit și o factura fiscala penu aceste produse. Problema o reprezintă faptul ca pe factura primită este o alta firma decât cea existenta la rubrica contact al acelui magazin online. Am căutat informații pe Google drspre acea firma, ea exista, însă dacă cumva cei care au vândut produsele folosesc facturi false. pot introduce factura în contabilitate?


Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 08:55, 6 Noiembrie 2014
Factura respectiva, ca orice alt inscris, se bucura de prezumtia de validitate/autenticitate pana la constatarea acesteia ca fiind falsa printr-o hotarare judecatoreasca.
Dvs sunteti de buna-credinta si o puteti inregistra in contabilitate fara probleme. Nu aveti obligatia de a verifica sau constata dvs. falsul.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
Cristina Pielmus , Avocat
Codul Fiscal, la art.155, alin 24 prevede urmatoarele:

"(24) Autenticitatea originii, integritatea conținutului şi lizibilitatea unei facturi, indiferent că este pe suport hârtie sau în format electronic, trebuie garantate de la momentul emiterii până la sfârșitul perioadei de stocare a facturii. Fiecare persoană impozabilă stabilește modul de garantare a autenticităţii originii, a integrităţii conținutului şi a lizibilităţii facturii. Acest lucru poate fi realizat prin controale de gestiune care stabilesc o pistă fiabilă de audit între o factură şi o livrare de bunuri sau prestare de servicii. «Autenticitatea originii» înseamnă asigurarea identităţii furnizorului sau a emitentului facturii. «Integritatea conținutului» înseamnă ca nu a fost modificat conținutul impus în conformitate cu prezentul articol."

De asemenea Normele de aplicare a Codului fiscal, la punctul 76, a;in.(4) si (5) stipuleaza ca:

"(4) Asigurarea autenticităţii originii facturii în sensul art. 155 alin. (24) din Codul fiscal este obligaţia atât a furnizorului/prestatorului, cât şi a beneficiarului, persoană impozabilă. Fiecare în mod independent trebuie să asigure autenticitatea originii. Furnizorul/Prestatorul trebuie să poată garanta că factura a fost emisă de el sau a fost emisă în numele şi în contul său, de exemplu, prin înregistrarea facturii în evidenţele sale contabile. Beneficiarul trebuie să poată garanta că factura este primită de la furnizor/prestator sau de la o altă persoană care a emis factura în numele şi în contul furnizorului/prestatorului, în acest sens putând opta între verificarea corectitudinii informaţiilor cu privire la identitatea furnizorului/prestatorului menţionat pe factură şi asigurarea identităţii acestuia sau a persoanei care a emis factura în numele şi în contul furnizorului/prestatorului. Verificarea corectitudinii informaţiilor cu privire la identitatea furnizorului/prestatorului menţionat pe factură presupune asigurarea din partea beneficiarului că furnizorul/prestatorul menţionat pe factură este cel care a livrat bunurile sau a prestat serviciile la care se referă factura. În scopul îndeplinirii acestei obligaţii, beneficiarul poate aplica orice control de gestiune care să permită stabilirea unei piste fiabile de audit între factură şi livrare/prestare. Asigurarea identităţii presupune garantarea de către beneficiar a identităţii furnizorului/prestatorului sau a persoanei care a emis factura în numele şi în contul acestuia, de exemplu, prin intermediul unei semnături electronice avansate ori prin schimb electronic de date, şi asigurarea că furnizorul/prestatorul menţionat pe factură este cel care a livrat bunurile sau a prestat serviciile la care se referă factura.

(5) Integritatea conţinutului unei facturi în sensul art. 155 alin. (24) din Codul fiscal trebuie asigurată atât de furnizor/prestator, cât şi de beneficiar, dacă acesta este persoană impozabilă. Fiecare în mod independent poate să aleagă metoda prin care să îşi îndeplinească această obligaţie sau ambii pot conveni să asigure integritatea conţinutului, de exemplu, prin intermediul unei tehnologii precum EDI sau prin semnătură electronică avansată. Persoana impozabilă poate să aleagă să aplice, de exemplu, controale de gestiune care să creeze o pistă fiabilă de audit între factură şi livrare/prestare sau tehnologii specifice pentru asigurarea integrităţii conţinutului facturii. Integritatea conţinutului unei facturi nu are legătură cu formatul facturii electronice, factura putând fi convertită de către beneficiar în alt format decât cel în care a fost emisă, în vederea adaptării la propriul sistem informatic sau la schimbările tehnologice ce pot interveni de-a lungul timpului. În situaţia în care beneficiarul optează pentru asigurarea integrităţii conţinutului prin folosirea unei semnături electronice avansate, la convertirea unei facturi dintr-un format în altul, trebuie să se asigure trasabilitatea modificării. În sensul prezentelor norme, prin formă se înţelege tipul facturii, care poate fi pe suport hârtie sau electronic, iar formatul reprezintă modul de prezentare a facturii electronice."

Verificati situatia. Sunt cazuri in care anumite companii administreaza mai multe site-uri. Cautati pe internet firma care apare pe factura si vedeti daca gasiti un numar de contact. Sunati acolo si vedeti daca puteti obtine mai multe informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura intracomunitara delphi delphi Sunt PFA neplatitor de TVA in tara, inregistrat in scopuri de TVA pentru intracomunitaer (cod TVA de la fisc) si inscris in ROI, am niste nelamuriri, la care ... (vezi toată discuția)
Magazin online pe ebay rnp rnp Buna ziua, Doresc sa deschid un magazin online in cadrul platformei Ebay. As dorii sa stiu cum se procedeaza cu TVA-ul?Mentionez ca produsele sunt ... (vezi toată discuția)
Facturarea in 2017 cristinaramona cristinaramona Care sunt modificările legislative legate de facturare? (Termene, conditii, facturarea avizelor etc.) (vezi toată discuția)