avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Model de declaratie renuntare la judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Model de declaratie renuntare la judecata

Vreau sa vad un model de declaratie pe propria raspundere ca renunt la o actiune aflata pe rolul unei instante
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 22:22, 5 Noiembrie 2014
Depinde ce calitate aveti in respectiva cauza. Renuntarea la judecata se face in fata instantei, personal, sau printr-un inscris autentic.

Renunţarea la judecată

Art. 406 NCPC

Condiţii

(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.
(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator


Instanţa …..
Dosar nr. …../…../…..
Completul….
Termenul ….


Domnule Preşedinte,


Subsemnatul (nume ....., prenume ....), personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ....., prenume .....)/prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., în calitate de reclamant/apelant/contestator/revizuent în dosarul nr...../...../....., în care părţi sunt (nume ....., prenume ....)
sau
Subscrisa (denumirea .....), prin reprezentant (nume ....., prenume .....)/ prin consilier juridic(nume ....., prenume .....)/prin avocat (nume ....., prenume .....), cu sediul profesional în ....., în calitate de reclamant/apelant/recurent/contestator/revizuent în dosarul nr...../...../....., în care părţi sunt (nume ....., prenume ....),formulăm


CERERE DE RENUNŢARE LA JUDECATĂ

În fapt, arătăm că am formulat o cerere de chemare în judecată/apel/recurs/contestaţie în anulare/revizuire /contestaţie la executare care a fost înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …... şi înţelegem să renunţăm la judecarea acesteia.
Până la acest moment, în cauză nu a fost stabilit un termen de judecată, astfel că nu este necesar acordul pârâtului /intimatului cu privire la renunţarea la judecată.
sau
În cauză a fost stabilit termenul de judecată la data de…., astfel că, în temeiul art. 406 alineatul (4) C. proc. civ., vă solicităm să luaţi act de poziţia pârâtului/intimatului exprimată faţă de cererea de renunţare, la termenul acordat, sau, dacă pârâtul/intimatul lipseşte, să acordaţi un termen până la care acestea să îşi exprime poziţia procesuală.

În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 406 C. proc. civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere dosar iolaru iolaru Pentru a renunta la actiunea de marire a pensiei alimentare, exista un model de cerere de renuntare? Mi-ati putea da acest model, va rog, daca exista? Va ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la o actiune litigioasa mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Sunt reclamanta intr-o actiune civila si vreau sa renunt. Trebuie sa motivez de ce vreau sa retrag actiunea respectiva? (vezi toată discuția)
Amânare proces Palalila Palalila Bina seara . Am contestat un PV de contravenție in care îmi este reținut permisul pe 30 de zile dar pana la urma am trimis o adresa către judecataorie in ... (vezi toată discuția)