avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vand apartamentul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vand apartamentul

am si eu o nelamurire si nu stiu exact pe cine sa intreb...
vrea sa-mi vand apartamentul si as vrea sa stiu ce am de facut mai exact...
l-am cumparat acum 2 ani si jumatate si ma intereseaza cam ce taxe si impozite am de platit mai exact???
inclusiv la notariat!
daca ma poate lamurii cineva...:">
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 12:15, 29 Mai 2009
In primul rand trebuie ca apartamentul sa fie intabulat pe numele dumneavoastra. Dupa ce a-ti facut intabularea, va prezentati impreuna cu viitorul cumparator la notariat pentru a incheia contractul de vanzare cumparare in forma autentica. La notariat trebuie sa prezentati actul dumneavoastra de proprietate, extras CF de autentificare, certificat de la taxe si impozite locale din care sa reiasa ca sunteti la zi cu impozitul aferent imobilului precum si chitante / dovezi din care sa reiasa ca nu aveti datorii la utilitati.
Ca si taxe, veti avea de platit impozitul aferent tranzactiei, onorariul notarului urmand a fi achitat de catre cumparator.
impozitul este in cuntum de 3% din valoarea tranzactiei
ACTE NECESARE PENTRU INSTRAINARE APARTAMENT:

- Acte proprietate (contract de vanzare-cumparare, titlu de proprietate, contract de donatie, certificat de mostenitor, ect.) - deci probabil contractul de vanzare-cumparare in cazul tau daca zici ca e al tau
- Certificat fiscal - de la Primarie
- adeverinta asociatia de proprietari (semnata si de Presedinte si de Administrator)
- factura electrica - ultima probabil
- certificat de sarcini sau extras de carte funciara (se va obtine de catre Biroul Notarial care va si autentifica contractul)
- schita cadastrala
- acte de identitate
- acte de stare civila pt. vanzare sau donatii, intre rude pana la gradul II

Deci cam astea af fi. ti-am scris exact de pe un fluturas luat recent dintr-un birou notarial.
iar ca bani, eu am intrebat asa informativ pt un apartament in centrul orasului si dupa ce l-au evaluat ei si grila care care o au de taxare s-a calculat undeva la vreo 34 milioane.
Acum depinde si cu cat il vinzi, ce grila are biroul notarial dar sa nu te astepti mai putin de vreo 25-28 milioane, asta in cazul in care vanzarea se face la un pret mic sau intre rude - ca si acolo se mai scade din taxa.

bafta!
Mergeti la un notar public si veti afla concret!
Pe langa cele mentionate mai sus , trebuie sa fiti foarte atent in momentul in care se face evaluarea apartamentului , pe baza caruia veti plati impozitul catre Directia de impozite si taxe locale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ct costa si ce acte trebuie pt o donatie ? apollo apollo Cat costa si ce acte trebuie pt o donarea unei case de la parintii pt rude gr I (fiica + ginere) ? Se poate face aceasta operatiune in perioada sarbatorilor ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuie sa vand o garsoniera? ContSters54529 ContSters54529 Buna ziua! As vrea sa stiu si eu de ce acte am nevoie sa vand o garsoniera.Mentionez ca am contractul de vanzare cumparare.cand am cumparat-o notarul la ... (vezi toată discuția)