avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ct costa si ce acte trebuie pt o donatie ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ct costa si ce acte trebuie pt o donatie ?

Cat costa si ce acte trebuie pt o donarea unei case de la parintii pt rude gr I (fiica + ginere) ?

Se poate face aceasta operatiune in perioada sarbatorilor (sunt deschise birourile notariale dupa 20 decembrie 2006) ?

Cat va costa anul acesta ? Dar anul viitor ? Se prefigureaza modificari in lege privind donatiile imobiliare ?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2006
apollo, utilizator
Cel mai recent răspuns: rico , utilizator 12:23, 31 Mai 2007
PERFECTAREA UNUI CONTRACT DE DONATIE
Actele de baza (titlurile de proprietate ale donatorului), si anume: contractul de vanzare cumparare , certificatul de mostenitor, contractul de donatie sau hotararea judecatoreasca definitiva.
Daca donatorul detine imobilul prin contractare de la stat (este primul proprietar), atunci sunt necesare urmatoarele acte de baza: contractul de vanzare - cumparare, contractul de imprumut (daca apartamentul a fost achitat in rate), dovada achitarii integrale a apartamentului (sau acordul de instrainare eliberat de societatea constructoare - in cazul in care apartamentul nu a fost achitat integral) + procesul verbal de predare - primire - receptie.

Dosarul cu Numar Cadastral Provizoriu (se intocmeste de catre un expert cadastral autorizat si se vizeaza de catre Oficiul National de Cadastru).
Certificatul de Atestare Fiscala (se elibereaza de catre Directia Taxe si Impozite de Sector, nu constituie titlu de proprietate, fiind dovada faptului ca vanzatorul nu are taxe sau impozite neplatite catre stat).
Certificatul de Sarcini sau Extrasul de Carte Funciara (se elibereaza de catre Biroul de Carte Funciara de Sector, fiind dovada faptului ca vanzatorul nu a mai instrainat sau ipotecat apartamentul). Pentru eliberarea Certificatului de sarcini este obligatoriu ca toate actele de baza sa fie transcrise in Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni imobiliare; Extrasul de Carte Funciara se elibereaza in cazul in care imobilul este intabulat in Cartea Funciara.
Certificatul de achitare la zi a cotelor de intretinere (se elibereaza de catre administratorul imobilului si se vizeaza de compartimentul special creat din cadrul Primariei de sector) - asta pt un apartament sau garsoniera dintr-un bloc.
IMPORTANT! Dupa semnarea contractului (la notariat) este obligatorie intabularea dreptului de proprietate al noului proprietar (la Biroul de Carte Funciara), urmata de rectificarea de rol (la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data autentificarii contractului notarial).
elis, multumesc pentru raspuns.

Ai idee cat ar costa aprox o astfel de operatiune si daca se poate efectua intre 22-30 dec a.c. ?

Multumesc
Cat o vanzare.
Intrebati mai bine la notariate.
tocmai ca nu am aceasta posibilitate acum locuind in afara Romaniei.
Taxele notariale sunt calculate in functie de valoarea tranzactiei. Daca imi spui la cat este evaluat bunul pe care ti-l va dona parintii tai, pot face o estimare cat te-ar costa intrega operatiune.

Alte discuții în legătură

Donaþia miki70_is miki70_is Contractul de donaţie încheiat la notarul public,privind o suprafaţă de teren este necesar să se facă schiţă cadastrală şi intabulare? Donaţia ... (vezi toată discuția)
Vand apartamentul claudita79 claudita79 am si eu o nelamurire si nu stiu exact pe cine sa intreb... vrea sa-mi vand apartamentul si as vrea sa stiu ce am de facut mai exact... l-am cumparat acum 2 ... (vezi toată discuția)
Cum obtin extras carte funciara daca nu sunt proprietarul imobilului? ContSters83008 ContSters83008 Cum pot scoate un extras carte funciara in cazul in care nu sunt proprietarul imobilului? (vezi toată discuția)