Lucrez intr-o institutie publica cu foc continuu-birou vamal de frontiera- si as dori sa stiu daca orele lucrate in zilele de sarbatori legale , sambata, duminica trebuie compensate cu timp liber corespunzator cf OUG 103/2013. Mentionez urmatoarele: lucram in ture de 12/24 si 12/48 si din cauza lipsei de personal nu primim aceste libere si nici nu suntem platiti cu spor de 100% cf art 122 si 123 din Lg 53/2003-codul muncii- actualizata. Este o problema controversata careia nimeni nu vrea sa ii dea un raspuns exact si nu stim cui sa ne adresam de frica pierderii locului de munca( razbunare).
Va multumesc.
1. Daca lucrati in sectorul bugetar atunci prioritate au prevederile OUG 103/2013 si nu cele ale Codului Muncii.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin :
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451
Depinde ce ati mentionat in sesizare .... numai MAI , MApN , SRI, SIE etc. au posibilitatea de a-si exercita singuri controlul asupra relatiilor de munca.
am cerut lamuriri cu privire la neaplicarea OUG103/2013- si mi s-a raspuns ca datorita faptului ca sesizat incalzari ale acestei legi nu este de competenta lor si mi-au redirectionat cererea catre ANFP. este normal? nu lucrez in acele institutii mentionate mai sus
Nu este normal, intrucat este vorba despre relatii de munca - nu se acorda compensarea muncii in acele zile - si nu despre o activitate financiar-contabila.
Prin urmare, opinia mea este ca, ITM-ul a redirectionat gresit sesizarea dvs.