AVLIL a scris:
Incercati o carte de drepturi reale si succesiuni, puteti intelege mai concret cele doua notiuni juridice, confundati sau nu ne explicati concret ce anume va intereseaza.
Eu una, nu pricep.
Oricum, sunt chestiuni tehnice de terminologie, ca un fel de acceleratie gravitationala in fizica; trebuie inteles ce anume s-a convenit a numi patrimoniu si in ce context.
Oricum, patrimoniul unei persoane este totalitatea drepturilor de proprietate, creanta, prezente, eventuale...
Ca un bun este in patrimoniul meu poate insemna mai multe lucruri, poate fi o situatie de fapt, poate fi o situatie juridica, poate insemna ca eu sunt proprietarul bunului respectiv. Proprietatea si patrimoniul nu sunt notiuni care se exclud reciproc.
Daca acea parte din bun intra sau nu in masa succesorala depinde de ce a facut pana acum creditorul cu ea, caci despre asta nu ne spuneti. In ce stadiu sunt procedurile, aici e toata cheia.
Sunt sigur ca nu as intelege tot din carte, nu am formatia respectiva, de aceea apelez la forum ;-) Concret:
In timpul vietii, defunctul (mama mea) imi vinde imobilul (format din 2 proprietati cu numere cadastrale diferite, dar nealipite) mie si sotiei, cu clauza de intretinere. Creditorul mamei mele ataca actul cu revocare pauliana si castiga (surprinzator, desi instrainarea era anterioara dosarului de executare si motivata), sentinta sunand asa: "Admite, in parte, cererea ... Revoca actul de v-c.... constata inopozabilitatea actului de v-c.... in limita creantei debitoare. Respinge capatul de cerere privin modificarea cartii funciare...". Sentinta definitiva e din 2012. Din diverse motive care tin de executori (printre care si faptul ca creditorul este cercetat penal pentru inselaciune in intocmirea unor acte cu mama mea in 2009, acte care au cauzat pretinsul debit), nu s-a continuat executarea imobiliara pana astazi, desi titlul era executoriu. Mama mea a decedat luna trecuta, neavand alta masa succesorala (decat un loc de veci). Intrebarea concreta este daca partea din imobil intoarsa in
patrimoniul mamei mele prin revocarea actului de v-c intra sau nu in succesiune, fiind totusi proprietatea mea si a sotiei. Multumesc.