Buna ziua.
In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren reconstituita + terenul cu casa). Avand o datorie (33000 euro) stabilita prin hotarare judecatoareasca anterior vanzarii, creditorul respectiv a reusit revocarea actului de v-c. Hotararea de revocare spune "se revoca actul.... constata inopozabilitatea fata de ... in limita creantei de 33000...". mentionez ca valoarea de piata a celor doua imobile era peste 150000 euro. In primul dosar de executare, instanta a respins cererea creditorului de executare imobiliara contra mea si sotiei, ca terti dobanditori. Creditorul deschide un al doilea dosar de executare, in care se incuviinteaza executarea silita imobiliara contra a trei debitori, desi noi doi nu eram debitori (ca sa vedeti puterea lucrului judecat !?). Intre timp (cu o zi inainte de incuviintarea executarii in acest dosar) mama mea a decedat. Executorii au inceput urmarirea mostenitorilor (eu, fratele meu si tatal meu), care au acceptat toti mostenirea, dar nu am dezbatut-o, mama mea neavand masa succesorala. La un an de la deces, creditorul a deschis acum proces de curatela, pentru a cere numirea unui curator al succesiunii. Intrebarile mele sunt:
1 - Este admisibila o cerere a creditorului de reductiune a liberalitatii excesive in privinta actului de v-c revocat? Trebuie sa deschida o alta actiune pentru asta sau o poate disjunge in dosarul de curatela? Desi a fost revocat (in limita creantei), actul nu este o donatie, deoarece s-au platit bani si intretinere, ceea ce se poate dovedi.
2 - Are obiect procesul de curatela atata timp cat mostenitorii s-au pus de acord asupra lipsei masei succesorale? E nevoie de un act notarial pentru asta?
3 - Daca cererea de reductiune este admisibila, cum se poate face efectiv aceasta reductiune, atata timp cat actul de revocare doar constata inopozabilitatea si nu spune ce si sum s-ar putea intoarce in patrimoniul succesoral?
Multumesc anticipat.
Din cat citesc eu in ce ati postat, deduc ca se revoca actul de V-c in limita a 33 000 euro care se intorc in patrimoniul mamei deci ea la deces avea in baza respectivei hotarari o masa succesorala de 33 000 euro.
Multumesc. In timpul vietii, acel patrimoniu revocat nu a fost executat (fiind totusi in proprietatea tertilor dobanditori). Acum, dupa deces, cum se poate executa? Exista alta cale in afara cererii de reductiune a liberalitatii excesive? In acest caz, nu este nici donatie si nici legata.