avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c revocat paulian?

Buna ziua.
In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren reconstituita + terenul cu casa). Avand o datorie (33000 euro) stabilita prin hotarare judecatoareasca anterior vanzarii, creditorul respectiv a reusit revocarea actului de v-c. Hotararea de revocare spune "se revoca actul.... constata inopozabilitatea fata de ... in limita creantei de 33000...". mentionez ca valoarea de piata a celor doua imobile era peste 150000 euro. In primul dosar de executare, instanta a respins cererea creditorului de executare imobiliara contra mea si sotiei, ca terti dobanditori. Creditorul deschide un al doilea dosar de executare, in care se incuviinteaza executarea silita imobiliara contra a trei debitori, desi noi doi nu eram debitori (ca sa vedeti puterea lucrului judecat !?). Intre timp (cu o zi inainte de incuviintarea executarii in acest dosar) mama mea a decedat. Executorii au inceput urmarirea mostenitorilor (eu, fratele meu si tatal meu), care au acceptat toti mostenirea, dar nu am dezbatut-o, mama mea neavand masa succesorala. La un an de la deces, creditorul a deschis acum proces de curatela, pentru a cere numirea unui curator al succesiunii. Intrebarile mele sunt:
1 - Este admisibila o cerere a creditorului de reductiune a liberalitatii excesive in privinta actului de v-c revocat? Trebuie sa deschida o alta actiune pentru asta sau o poate disjunge in dosarul de curatela? Desi a fost revocat (in limita creantei), actul nu este o donatie, deoarece s-au platit bani si intretinere, ceea ce se poate dovedi.
2 - Are obiect procesul de curatela atata timp cat mostenitorii s-au pus de acord asupra lipsei masei succesorale? E nevoie de un act notarial pentru asta?
3 - Daca cererea de reductiune este admisibila, cum se poate face efectiv aceasta reductiune, atata timp cat actul de revocare doar constata inopozabilitatea si nu spune ce si sum s-ar putea intoarce in patrimoniul succesoral?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 09:17, 24 Octombrie 2015
Din cat citesc eu in ce ati postat, deduc ca se revoca actul de V-c in limita a 33 000 euro care se intorc in patrimoniul mamei deci ea la deces avea in baza respectivei hotarari o masa succesorala de 33 000 euro.
Multumesc. In timpul vietii, acel patrimoniu revocat nu a fost executat (fiind totusi in proprietatea tertilor dobanditori). Acum, dupa deces, cum se poate executa? Exista alta cale in afara cererii de reductiune a liberalitatii excesive? In acest caz, nu este nici donatie si nici legata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot intoarce un bun achizitionat pintr-un act de v-c revocat partial in patrimoniul succesoral? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a a vandut cu clauza de intretinere mie si sotiei mele proprietatea pe care locuia, constand in doua imobile (numere ... (vezi toată discuția)
Succesiunea se refera la patrimoniu sau proprietate? catinf catinf Care este diferenta intre cei doi termeni? Cazul concret: Un act de v-c al decedatului este revocat paulian (anterior decesului) in limita creantei, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj catinf catinf Buna ziua. Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta ... (vezi toată discuția)