avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot intoarce un bun achizitionat pintr-un act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot intoarce un bun achizitionat pintr-un act de v-c revocat partial in patrimoniul succesoral?

Buna ziua.
In timpul vietii, mama mea a a vandut cu clauza de intretinere mie si sotiei mele proprietatea pe care locuia, constand in doua imobile (numere cadastrale si CF diferite), unul teren si unul teren +casa, la aceeasi adresa. Deoarece avea o creanta, actul a fost declarat inopozabil creditorului in limita creantei. Aceasta creanta are valoare mai mica decat a oricaruia din cele doua imobile, deci si decat a celui format doar din teren. Mama mea a decedat anul trecut si creditorul incearca de mai mult timp executarea imobiliara, acum impotriva succesorilor. Interesul sau este de a executa cele doua imobile impreuna. Pana acum nu a reusit. Toti succesorii au acceptat succesiunea si nu exista bunuri de impartit; succesiunea nu a fost dezbatuta; daca ar fi, activul ar fi creanta respectiva, pasivul la fel. Cum putem intoarce noi, tertii dobanditori, imobilul cel mic in patrimoniul succesoral, pentru ca creditorul sa se indestuleze dupa bunul plac (pastrare sau vanzare), fara ca actul sa poata fi atacat ulterior de acesta? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2015
catinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: catinf , utilizator 18:02, 2 Noiembrie 2015
Depinde ce anume s-a facut pana acum, unde a stat mama, care e valoarea, daca a existat actiune in instanta etc.
Cel mai simplu e sa platiti creanta si sa vindeti apoi.
Multumesc pentru raspuns. Am mai avut o discutie mai demult cu dvs. pe tema "diferenta dintre proprietate si patrimoniu", cu acelasi date. Din pacate inca nu sunt lamurit. Reiau datele:
Sunt succesor acceptant, impreuna cu alti doi succesori acceptanti (tatal si fratele meu). Creanta e de 33000 euro, cele doua imobile valoreaza impreuna minim 120000 euro, cel mic in jur de 40000. Eu sunt simultan succesor si tert dobanditor (impreuna cu sotia). Mama a locuit in imobilul care are casa. Pana acum creditorul nu a reusit sa execute imobiliar. Am pe rol o contstatie la executare, pe motiv principal ca incuviintarea de ex. silita imobiliara a fost pronuntata dupa decesul mamei. Alta actiune in instanta nu exista, in afara unei cereri de numire curator din partea creditorului, in care ma apar invocand art.687 (unde nu sunt indeplinite cumulativ cele 3 conditii). Marea dilema ramane insa daca patrimoniul succesoral, in afara creantei, poate cuprinde si valoare (sau bun) din obiectul actului revocat. Dupa mine, nu, pentru ca isi produce efectele intre parti, adica nu se poate intoarce nimic in patrimoniul mamei, ci eventual al executarii, care momentan nu are titular (nu avem certificate de mostenitori). Indiferent de raspuns, stiu ca creditorul mai are la dispozitie variante de actiuni (revocare optiune succesorala, cerere de decadere din calitatea de acceptant, deschide alt dosar, etc.). Pentru ca m-am saturat si vreau sa se termine, ma gandeam sa il pun cumva in posesie sau sa aduc in patrimoniul succesoral imobilul cel mic (valorand mai mult decat creanta), deci ca bun, nu ca valoare executabila, dar numai cu conditia sa stiu sigur ca nu mai are ce face. Nu pot vinde pentru ca acolo locuiesc trei familii nevoiase (fratele cu sotia, tatal bolnav, plus socrii fratelui, fara locuinta si grav bolnavi).
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2015
catinf, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c revocat paulian? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren ... (vezi toată discuția)
Inopozabilitate act v-c in limita creantei bun divizibil catinf catinf Buna ziua, Un act de vanzare-cumparare avand ca obiect doua imobile (unul teren, altul teren plus casa, numere cadastrale diferite, CF diferite, nealipite in ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj catinf catinf Buna ziua. Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta ... (vezi toată discuția)