avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiuni ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiuni ITM

Buna ziua,
Sunt in somaj si in incercarea de a ma angaja am dat peste urmatoarea situatie: la o firma care se ocupa cu producerea de incaltaminte mi s-a spus ca voi fi angajata pe o perioada de 3 luni de zile cu un salariu de 500 de RON dupa care voi primi 600 de RON bani in mana. Salariul minim pe economie este de 900 de RON din care rezulta un net de 670 de RON.
Salariul de 500 de RON propus pentru cele 3 luni este ilegal.
Puteti sa-mi spuneti ce actiuni trebuie sa intreprinda ITMul in aceasta situatie?

In contractul de munca scrie ca se pot solicita ore suplimentare in cazuri de forta majora, dar la aceasta firma se cerea realizarea de ore suplimentare ca si chestiune permanenta (zilnica). Ce se intelege prin forta majora?

Si inca o situatie: o firma la care am fost angajata are in functia de manager o persoana destul de agresiva verbal, cu incercari de intimidare a subordonatilor prin comportament dominant-agresiv. In urma intimidarii se cere lucrul peste program (10-11 ore in loc de cele 8 ore din contractul de munca), lucrul in zilele de weekend.

Se dau catre personal telefoane de serviciu in vederea comunicarii cu clientii si se cere sa le raspunzi acestora indiferent de ora la care esti contactat - 11 - 12 PM (este o firma cu extindere internationala).

Chiar daca un salariat isi da diferite acorduri conform cu cerintele /solicitarile personalului ierarhic superior, se poate considera ca acest acord este legal tinand cont de intimidarea psihologica atat prin comportament cat si prin titulatura de manager a persoanei care ocupa functia de manager?

Fiind un manager cu un comportament si un mod de comunicare verbala agresive se pot considera diferitele acorduri ale angajatilor ca fiind obtinute in urma unei intimidari si deci ilegale?

Nu este vorba in aceasta situatie de dorinta de a obtine plata orelor suplimentare sau zile de recuperari in urma orelor lucrate.

Eu vorbesc de aspectul psihologic si de implicatiile care rezulta din comportamentul acestui managerul asupra persoanelor din subordine.

Cum este tratata aceasta situatie de lege si cine ar trebui sa ia masuri?

Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Care este durata timpului de munca ?
Din moment ce dupa 3 luni persoana a spus ca imi da salariul de 600 de RON banuiesc ca de 8 ore. Nu a mentionat o perioada redusa de lucru in primele 3 luni.

Referitor la comportamentul dominant/agresiv v-am intrebat daca aceasta problema este reglementata in mod expres de lege si daca stiti unde anume.
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Inainte de a face anumite afirmatii despre cineva, mai intai dati toate detaliile despre situatia in cauza. Asta in cauza in care nu doriti sa fiti banata, daca veti avea un comportament care contravine Regulamentului acestui Forum.

Nu se observa in mesajul initial nicio referire la durata timpului de munca . Si nici in mesajul anterior postat de dvs, doar banuiti ca ar fi vorba despre o durata a timpului de munca de 8 ore/zi.

2. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

3. Salariul propus de acel angajator :
- daca se raporteaza la durata normala a timpului de munca se situeaza sub cuantumul salariului minim brut pe economie, fapt ce constituie contraventie prevazuta de art.260 alin.1 lit.a C.mun. si art.3 din HG 871/2013.
In urma sesizarii dvs la ITM , se va dispune efectuarea unui control si daca se constata savarsirea acestor contraventi , atunci se va putea dispune sanctionarea contravetionala a angajatorului.

- daca se raporteaza la un timp partial de munca, atunci valoarea nu se va situa sub cuantumul salariului minim brut pe economie, decat daca timpul de munca este de pana la 5 ore/zi , respectiv 6 ore/zi.
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Considerati ca este normal sa stau sa cer eu toate detaliile de la un angajator sau ar trebui sa mi le prezinte acesta in momentul in care ma prezint pentru angajare?

Alte discuții în legătură

Avertisment user @thran  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu Userul [b]@thran [/b] primeste avertisment pentru incalcarea in mod repetat a prevederilor art. 2.1 si 2.2 din Regulamentul forumului Avocatnet. 2.1. Nu ... (vezi toată discuția)
Ban temporar dlgoe Admin Admin Userul este banat 30 de zile pentru incalcarea constienta si repetata a punctelor 2.1 si 2.2 din Regulamentul forumului: 2.1. Nu jigni ceilalti ... (vezi toată discuția)
Avertisment user @ionion2000 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Userul @ionion2000 primeste avertisment pentru incalcarea in mod repetat a prevederilor art. 2.2 din Regulamentul forumului Avocatnet. 2.2. Sunt interzise: ... (vezi toată discuția)