buna ziua! Va adresez si eu o intrebare in legatura cu divortul. La divort pot sa cer ca sotie o pensie sau indemnizatie (nu stiu cum sa spun) care sa primesc in fiecare luna in urma divortului de sot? Eu nu am niciun venit. Unde trebuie sa ma adresez la un avocat sau mai nou am inteles ca si un notar se ocupa de divort .
da puteti obtine insa depinde mult de mai multe aspecte si circumstante. Este important sa contactati un avocat intrucat, daca sotul refuza sa va acorde aceasta indemnizatie, nu va puteti adresa unui notar. Este important sa obtineti o hotarare judecatoreasca in acest sens,iar in cazul in care nu va plateste, sa l puteti executa.
la notar se poate desface casatoria numai prin acordul sotilor. in cazul in care doriti acordarea unor despagubiri, obligarea fostului sot la intretinerea dvs. sau obtinerea unei prestatii compensatorii, trebuie sa va adresati instantei.
daca divortul a intervenit din vina unuia dintre soti, celalat sot poate solicita instantei acordarea unor despagubiri.
in cazul in care sotul divortat dobandeste o incapacitate de munca inainte sau in timpul casatoriei sau cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, iar aceasta incapacitate este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria, sotul are dreptul la intretinere de pana la 1/4 din venitul celuilalt sot.
daca divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat si casatoria a durat cel putin 20 de ani, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze dezechilibrul financiar creat in urma divortului.
nu puteti solicita concomitent prestatia compensatorie si pensia de intretinere.
E nevoie de un avocat, insa de la bun inceput trebuie sa cunoasteti ca vina desfacerii casatoriei tyrebuie sa fie numai a sotului si dv. sa nu aveti venituri numai din cauza lui, a casatoriei sau din timpul casatoriei.
Doar faptul ca nu aveti venit nu va califica automat.
Daca vreti plati compensatorii casnicia trebuie sa fi durat minim20 de ani, daca vreti despagubiri, motivul de divort trebuie sa se fi ivit dupa oct 2011. In ambele cazuri, sotul trebuie sa poarte vina divortului exclusiv. Daca vreti pensie, inseamna ca sunteti in incapacitate de munca din pricina unei boli capatate inainte de casatorie sau in timpul ei.