avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare contract individual de munca,conflict de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare contract individual de munca,conflict de munca

Buna ziua! Sunt angajat al unei banci si in data de 30 oct.2014 la ora 16,50 a venit directorul de grup sa semnez decizia de suspendare a C.I.M.in conformitate cu prevederile art.52,alin.1,lit.a din legea nr.53 din 2003- Codul Muncii ,republicata.Incepand cu data comunicarii prezentei decizii se suspenda si plata drepturilor salariale de catre banca ,pe durata cercetarii disciplinare(mentionez ca am fost audiata de comisia de disciplina in data de 29.10.2014}.Eu nu am semnat aceasta decizie deoarece mi s-a facut rau si am ajuns in urgenta la spital direct de la banca si am fost internata .Pe decizie Directorul de grup a scris ca am refuzat sa semnez si au semnat si 2 martori (colegi} care nu au fost de fata la cele intamplate ,insa pe camere se vede si ora la care am iesit din banca si persoanele care m-au insotit deoarece imi era rau(medicul de la urgenta si inca o persoana|.Cand eram inca in urgenta directorul de grup impreuna cu o colega au venit sa-mi ceara cheile de la banca pentru a putea inchide deoarece numai eu aveam cheie.Acum am trimis foaia de boala pentru data de 30 si 31 octombrie 2014 si au spus ca nu este buna pentru ca eu figurez la servici in data de 30 oct.2014 si cu aceeasi data am si contractul suspendat (in data de 30 am fost la servici intr-adevar dar din timpul serviciului am ajuns la urgenta si tot atunci am fost si internata).Ce pot sa fac in situatia aceasta? Este corect ceea ce mi se spune?Cum pot afla de la revisal de situatia contractului meu de munca?Eu doresc sa deschid un proces cu angajatorul si nu stiu care ar fi pasii si cum sa incep deoarece acuzatiile care mi se aduc nu sunt fondate.
Cel mai recent răspuns: vavas , utilizator 15:49, 8 Noiembrie 2014
Decizia de suspendare a CIM in timpul cercetarii disciplinare trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si decizia de sanctionare emisa in urma cercetarii disciplinare.

Pe cale de consecinta, decizia de suspendare trebuie sa cuprinda: cauza/ motivele care au dus la suspendarea contractului de munca, perioada suspendarii, temeiul de drept, termenul in care aceasta decizie poate fi contestata, precum si instanta competenta, unde sanctiunea poate fi contestata.

Prin comparatie, decizia de sanctionare contine unele elemente in plus, dupa cum se arata la art. 252 din Codul muncii:

-descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
-precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
-motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
-temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
-termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
-instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Insa, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Daca va declarati nemultumita de aceasta suspendare puteti depune contestatie impotriva deciziei de suspendare a contractului de munca la Tribunalul pe raza caruia domiciliati, solicitand desfiintatea acesteia pentru motive de nelegalitate.

Prin cererea de chemare in judecata avand ca obiect anulare deciziei de suspendare, dumneavoastra trebuie sa solicitati si repunerea in functia detinuta anterior emiterii deciziei, precum si obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu salariul si celelalte drepturi de care ati fost lipsita in perioada suspendarii.

Important! Contestatia trebuie realizata in termen de 30 zile de la data comunicarii deciziei unilaterale de suspendare a contractului de munca emisa de angajator, dupa cum se arata la art. 268 din Codul muncii. Daca acest termen este depasit, nu veti mai avea dreptul de a contesta in instanta decizia.

Salariatii care apeleaza la instanta pot avea castig de cauza intrucat, in practica s-au intalnit numeroase cazuri in care instantele de judecata au anulat deciziile de suspendare a CIM, la baza aflandu-se elemente de forma si redactare.
Chiar exista in jurisprudenta situatii in care au fost admise contestatii impotriva deciziilor de suspendare a contractului de munca in perioada cercetarii disciplinare pentru neindeplinirea obligatiilor in ceea ce priveste lipsa comunicarii salariatului a acestei decizii sau pentru neprecizarea in concret a perioadei in care isi produce efectele suspendarea.

Mai mult, instanta poate aprecia ca masura suspendarii dispuse de angajator sa fie excesiva in raport cu gravitatea faptei pentru care angajatul este cercetat disciplinar.

Mai mult decat atat, in masura in care tribunalul admite contestatia la decizia de concediere disciplinare, va admite si anularea deciziei de suspendare a contractului de munca, ca o consecinta a nulitatii concedierii.
Eu am primit astazi,07.11.2014, prin posta,doar decizia de suspendare a CIM si in aceasta nu sunt specificate cauza,motivele,termenul de suspendare(citez din decizie-incepanda cu data comunicarii prezentei se suspenda CIM in conformitate cu art.,alin 1 ,lit.a din legea nr.53 din 2003 -codul muncii ,republicata si incepand cu aceeasi data se suspenda si plata drepturilor salariale de catre angajator,pe durata cercetarii disciplinare).Deasemenea nu se specifica temeiul de drept,termenul in care aceasta decizie poate fi contestata si nici instanta competenta unde sanctiunea poate fi contestata.
- Ce pot sa fac in acest caz?
- Cum pot afla de la REVISAL daca CIM este suspendat?












0
vavas a scris:

.... Deasemenea nu se specifica temeiul de drept,termenul in care aceasta decizie poate fi contestata si nici instanta competenta unde sanctiunea poate fi contestata.
- Ce pot sa fac in acest caz?
- Cum pot afla de la REVISAL daca CIM este suspendat?



1. Contestati decizia respectiva la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
referitor la foaia de boala emisa cu data de 30 oct.2014 ,angajatorul sustine ca nu o poate lua in calcul deoarece eu in data de 30 am fost la servici . Este corect ?
Foaia de boala poate intrerupe decizia de suspendare a CIM ,reprezinta o cauza de incetare de drept a CIM care prevaleaza?
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
vavas, utilizator
Ati avut certificat medical pentru data de 30.10.2014?

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca formatb formatb Buna ziua!Am o problema legata de foaia de boala si de suspendarea contractului de munca.Saptamana aceasta am primit foaie de boala 7 zile pentru hernia de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea disciplinara a cim ancabanciu ancabanciu Buna ziua. Daca un salariat a savarsit abateri disciplinare in mod repetat, consum de bauturi alcoolice in timpul programului, scandal, lovirea unei colege, ... (vezi toată discuția)