Conf art 3^1 OUG 158/2005 pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, persoanele prevăzute la art. 1 trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) să fie prezente la domiciliu sau la adresa indicată, după caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea exercitării verificării de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Conf art 51 alin 3^3 OUG 158/2005 nerespectarea prevederilor art. 3^1 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate începând cu data de la care s-a constatat aceasta.
Conf art 81 alin 7 Ordin MSP 60/2006 verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată se poate efectua numai în intervalul orar 8,00-11,00, 12:00-17:00, 18:00-20:00, prilej cu care se va încheia un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de asigurat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5. Procesul-verbal prevăzut la alin. (7) poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicării, la sediul plătitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a răspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrării contestaţiei.
In concluzie, reprezentantii firmei aveau dreptul sa verifice daca sunteti la domiciliu la acea ora, fiind obligati sa incheie un PV. Daca sunteti nemultumit de concluziile PV aveti dreptul sa il contestati in 30 de zile.
In baza PV, firma avea dreptul sa inceteze plata indemnizatiei de asig soc de sanatate, insa doar de la data controlului, nu retroactiv.
Daca s-a anulat plata retroactiv, este un abuz din partea firmei si puteti face sesizare la CJAS.
Daca vi se desface disciplinar CIM pentru absente nemotivate actionati firma in instanta, la Tribunal, sectia Litigii de munca, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a CIM.