Buna ziua. Este obligatorie evaluarea unei cladiri la vanzarea acesteia in conditiile in care aceasta nu a fost evaluata niciodata, figurand in contabilitate la valoare foarte mica.
La ce suma se poate vinde aceasta?
Sunt doua lucruri diferite. Evaluarea este obligatorie la trei ani, in vederea stabiliri impozitului pe cladire. Valoarea de vanzare a cladirii este negociata si acceptata de cele doua parti, cumparator, respectiv vanzator si nu este conditionata de valoarea din contabilitate.
Valoarea de vanzare trebuie sa fie apropiata de valoarea de piata care se stabileste liber intre vanzator si cumparator.
Nu este obligatorie evaluarea ci reevalurea in scop fiscal pt a nu se plati impozit majorat, potrivit Cod fiscal:
ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice:
(5^1) În cazul clădirilor care aparţin persoanelor juridice care aplică Standardele internaţionale de raportare financiară şi aleg ca metodă de evaluare ulterioară modelul bazat pe cost, valoarea impozabilă a acestora este valoarea rezultată din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al administraţiei publice locale.
(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:
a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;
b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .
Evaluari se pot face oricand dar reevaluarea se face potrivit Ordin 3055/2009 si doar pt raportarea financiara de la sfarsit de an.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.