avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare cladire
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare cladire

Buna ziua. Este obligatorie evaluarea unei cladiri la vanzarea acesteia in conditiile in care aceasta nu a fost evaluata niciodata, figurand in contabilitate la valoare foarte mica.
La ce suma se poate vinde aceasta?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:46, 7 Noiembrie 2014
Sunt doua lucruri diferite. Evaluarea este obligatorie la trei ani, in vederea stabiliri impozitului pe cladire. Valoarea de vanzare a cladirii este negociata si acceptata de cele doua parti, cumparator, respectiv vanzator si nu este conditionata de valoarea din contabilitate.
Valoarea de vanzare trebuie sa fie apropiata de valoarea de piata care se stabileste liber intre vanzator si cumparator.

Nu este obligatorie evaluarea ci reevalurea in scop fiscal pt a nu se plati impozit majorat, potrivit Cod fiscal:

ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice:

(5^1) În cazul clădirilor care aparţin persoanelor juridice care aplică Standardele internaţionale de raportare financiară şi aleg ca metodă de evaluare ulterioară modelul bazat pe cost, valoarea impozabilă a acestora este valoarea rezultată din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat, depus la compartimentul de specialitate al administraţiei publice locale.

(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:

a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;

b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .


Evaluari se pot face oricand dar reevaluarea se face potrivit Ordin 3055/2009 si doar pt raportarea financiara de la sfarsit de an.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen pentru reevaluarea imobilelor ciobanc ciobanc am facut reevaluarea imobilelor detinute de societate la 31 decembrie 2011;reevaluare facuta de un specialist; a ramas valabila obligativitatea reevaluarii la ... (vezi toată discuția)
Valoarea la care se impune o cladire dupa reevaluare? Tay Tay O societate are facut un Raport de reevaluare a cladirilor cu data de 02.02.2015. Valoarea imobilelor in urma reevaluarii fiind inregistrata in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Obligativitate reevaluare cladiri dianadaria_voda dianadaria_voda Exista o obligativitate pentru societati de a-si reevalua cladirile ? Intreb acest lucru pentru ca societatea x are declarata o valoare inregistrata in ... (vezi toată discuția)